- Kan ikke hoppe over krigen

«Lenker» er ingen krigsroman, sier Anne Karin Elstad om sin nye roman, den tredje i serien om Julie.

INGEN BILLIGE TRICKS: Anne Karin Elstad skildrer vanlige menneskers liv under krigen i «Lenker». Hun har prøvd å unngå «billige tricks», dette er ingen bok om dramatiske hendelser under krigen.

Av BJØRN K. BORE

- Da jeg startet å skrive om Julie sa jeg at jeg ikke kom til å skrive om krigen, for den er det skrevet så mye om. Jeg hadde rett og slett tenkt til å hoppe over den. Det viste seg at det ikke gikk, sier Elstad til Dagbladet :på nettet.

Hun benekter likevel at «Lenker» er er krigsroman. Krigen er bare et dystert bakteppe, en klam hånd over hverdagen til Julie, Jørgen og de andre personene leserne kjenner fra «Julie» (1993) og «Som dine dager er» (1995).

Er krigen utskrevet i norsk litteratur?
- Nei, jeg håper ikke det. Selv har jeg prøvd å unngå det jeg kaller billige effekter. Du finner lite dramatiske innslag. Jeg skriver ikke om grenseloser, konfrontasjoner med Gestapo, jødetransporter og illegalt arbeid. Det er det skrevet nok om, både dokumentarisk og skjønnlitterært. Dette er en litt annerledes bok fra krigen.

Ikke ferdig med Julie

Dette er vel ikke den siste boka om Julie?
- Nei, det ser ikke sånn ut, men akkurat nå etter tre år med hardt arbeid er jeg ikke helt i stand til å si når det vil skje. Det blir nok om noen år, sier Elstad. Hennes intensjon har hele tiden vært å følge Julie så lenge som mulig gjennom dette århundret, men kan ennå ikke si når hun vil sette stopp.

Hvordan utvikler Julie seg som person i «Lenker»?
- Det er litt rart å se på nå i ettertid. Hun forandrer seg veldig likt slik jeg regnet med, veldig i takt med hendelsene tiden. Fra være en ganske forsiktig ung jente i 1918 og kanskje litt naiv, så har hun blitt ganske tøff, og ganske ambisiøs. Av og til synes jeg hun er vel ambisiøs. Det er ingen helgenskikkelse jeg skildrer.