Krever møte om atomberedskap

Utenriksdepartementet (UD) tar den mangelfulle beredskapen ved nestenulykken på Kola-halvøya i helga svært alvorlig. Etter det Dagbladet erfarer, vil de be om et snarlig møte med Statens Strålevern og Forsvarets overkommando.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Miljøstiftelsen Bellona hevder på bakgrunn av sine kilder i Murmansk at det i slutten av forrige uke skjedde en eksplosjon i en rakettsjakt på en russisk atomubåt av typen Delta. Strålevernet og russiske myndigheter hevdet på sin side at det var snakk om en øvelse.

Dagbladet får nå bekreftet at det både har vært en øvelse, og det russiske myndigheter karakteriserer som en «hendelse».

Vil stanse rykter

Det blir imidlertid fastslått at det ikke har skjedd skadelige utslipp, og at det derfor fra russisk side ikke er iverksatt noen varslingsrutiner. Hendelsen førte til at ubåten gikk opp til overflaten for siden å bli tauet til marinebasen Gadzijevo. Forsvaret skal ha registrert dette som utypisk atferd og var på et tidlig tidspunkt klar over at noe unormalt hadde hendt.

Russiske myndigheter har i henhold til gjeldende avtaler ingen plikt til å varsle denne typen uhell. Samtidig er man på det rene med at de blir observert fra norsk side.

«Skandale»

UD ønsker nå bedre rutiner og kanaler for informasjon, slik at det raskere kan slås fast at det ikke har skjedd noe alvorlig, for blant annet å stanse rykter og panikkhandlinger.

Da Thomas Nilsen i Bellona fredag morgen forsøkte å varsle Statens Strålevern i Svanhovd, ble han møtt av en telefonsvarer, noe han karakteriserer som en skandale.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer