Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kriminelt godt

Forfatteren Gert Nygårdshaug (51) og hans krimhelt Fredric Drum har mye felles. Begge er nysgjerrige, de har sans for mysterier, vitenskap og livets gode sider - mat og vin.

Da Gert Nygårdshaug skrev romanen «Nullpluss», om en mann som innelåst i en bunker spiser opp seg selv, hadde han det forferdelig morsomt. Ja, han lo så han nesten datt av stolen. Dette forteller forfatteren mens han gumler på et stykke stekt lever. Nå er det riktignok fasanlever Nygårdshaug serverer, tilberedt med nennsom hånd på et kjøkken med utsikt til tre mål tomt i Lier, en tomt der fasaner faktisk boltrer seg mellom bærbusker og trær. Og det er bare inne i mannens hode et kirurgisk presist «cuisine macabre» holder hus. Fasanleveren er kjøpt og betalt på et så prosaisk sted som Liertoppen kjøpesenter.

- JEG VIL HELLER SE disse fuglene enn å skyte dem, sier Nygårdshaug. Som forfatter bor han i et originalt univers av vitenskap og magi, av logikk og mystikk, av uforklarlige kriminalgåter og rasjonelle løsninger - enten han nå skriver om regnskogene i Amazonas eller lar sin matkyndige detektivhelt, mesterkokken Fredric Drum, så å si gå opp i røyk i Lommedalen. Samme Drum gjenoppsto siden på mystisk vis - eller gjorde han det? - i Nygårdshaugs høyst jordnære skrivestue, hvor skribenten nedtegner sine beretninger mellom ni og fire som en annen kontorist. Hadde Gert hatt en tre - fire liv, kunne han gjerne ha tenkt seg å drive en restaurant à la Drums «Kasserollen», om han da ikke skulle ha operert som arkeolog. En mengde interesser slåss som man forstår om plassen inne i forfatteren. Skrivingen kom først, alt fra barnsben av. Hans kreative ambisjoner strekker seg likevel ut over skrivebordet. Vi har hollandaise og bearnaise, så hvorfor ikke en montenaise? Problemet er å få sausen til å beholde gammelostpreget. Jeg har gjort sikkert hundre forsøk. På dette tidspunkt har Nygårdshaug alt servert denne urnorske osten innrullet i spekeskinke som en liten aperitiff før måltidet. Alle som tror de ikke liker gammelost, anbefales å prøve, helst med en støyt genever til, ifølge forfatteren, som for øvrig selv har funnet fram til forretten av fasanlever dandert på salat med solbærsaus til.

SELV PÅ 70-TALLET, da revolusjonen sto høyt i kurs på universiteter og blant forfattere, var Nygårdshaug kjent som en mann som når som helst kunne avsløre bruk av luguber hermetikk på hovedstadens bedre restauranter. Og lenge før Drum var påtenkt, brukte han sin fantasi på uortodokst vis til å bløffe lærde sensorer på Institutt for idéhistorie. Gert Nygårdshaug er mannen bak den relativt ukjente medisineren Schnorekeen fra Nederland. - Det var til mellomfag, og oppgaven handlet om åndslivet på 1700-tallet, en gjennombrudstid for vitenskaper. Problemet var at jeg ikke visste noe om medisin, og jeg måtte ha noe med om det, så da kom jeg på Schnorekeen, som hadde bedrevet banebrytende arbeid innen faget. Jeg sto, og fortalte det til medstudenter etterpå. Schnorekeen er siden brukt i andre besvarelser, også som von Schnorek. Så vidt jeg vet har alle bestått, sier Gert fornøyd. Siden har han vevd vitenskaper fra kryptologi til kjernefysikk sammen med mystikk i romanene sine. Iblant skriver han så man tror mannen har en hang til det overnaturlige. Nygårdshaug sier han ikke tror på annet enn at det er noe vi ikke skjønner. - Fordi vitenskapen ikke er kommet så langt. Det ville være rart om vi visste alt. I vår del av verden har vi stor teknisk intelligens, mens vår kollektive kognitive bevissthet er på et lavt stadium. For meg er det et paradoks at vi kan sende mennesker til månen, og samtidig står menn og kysser en mur i Jerusalem, eller folk drikker Jesu blod i kirkene hver søndag. Naturreligionene er på langt nær så primtive. De harmonerer i hvert fall i forhold til natur og miljø.

PÅ KJØKKENET FÅR naturens gaver lekker behandling ute i Lier. En hovedrett av steinbit med fennikel og safran er under oppseiling. Safranen er fra Marokko. Nygårdshaug er en reisende forfatter, og det er når han farter rundt - i norske fjell eller i Egypt på nitid jakt etter ingredienser til bøkene - at fyren virkelig jobber. Åtti prosent av forfatterjobben er gjort når Gert setter seg til skrivebordet og meisler komplottene ut.

- Og Drum, får vi mer av ham?

- Jeg bestemte fra første stund at det skulle bli ti bøker, og de som gidder å lese alle, skal få en fin opplevelse til slutt. Men den neste kommer ikke før om to år. Nå holder jeg på med noe helt annet. Prøv en meny à la Drum først, og husk for all del osten. Ikke et virkelig godt måltid uten, mener Gert Nygårdshaug. Forrett

Fasanlever med solbærsaus.

Fasanlever må bestilles hos slakteren.

Stek leverstykkene i olivenolje med salt og pepper til de er gyllenbrune.

Smelt fjellsmør i en kasserolle og visp inn to deler crème fraîche og 1 del solbærekstrakt.

Smak, og pass på til den er passe tykk.

Legg leverstykkene på en tallerken sammen med salat.

Hell sausen forsiktig rundt. Pynt med hele solbær og salvie. Hovedrett:

Steinbitfilet med safrankrem, fennikel og mandelpoteter.

Safran får du på apoteket.

Stek passende porsjonsfileter av steinbit (ca. 250 gr. pr. person) i panne.

Kok fennikelstykkene til de er passe møre.

Kok mandelpotetene og ta av skallet.

Lag en saus på følgende måte: Pisk crème fraîche inn i smeltet smør og spe med fiskekraft.

Krydre med 1/4 teskje ekte safran og visp mens det koker. La sausen stå ved siden av komfyren 1/2 time, kok opp igjen, mens du visper. Anrett en tallerken med fiskestykke, mandelpotet, fennikel og saus. Pynt med krepsehaler og grønt. Oster

Stilton og hvit castello

Dessert

Varme molter med lakkalikør over vaniljeis. Vin

Til forrett og ost:

Burgunder Charme-Chambertin 1989.

Til hovedrett:

Elderton, Barossa Valley 1994, australsk.