Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Livet er en østers

Du blir ikke mett av en østers, men det er heller ikke meningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FELLES FOR ALLE ØSTERS er at de er en spesiell type hermafroditter. De er ikke som vanlige tvekjønnede, for de har aldri mer enn ett kjønn av gangen.

Mesteparten av året er østersene kvinnlige, men noen ganger føler de overvelmet av rastløshet. Da er løsningen å skifte kjønn.

I et par uker legger de kvinneligheten sin til side. De forvandles til mannlige hormonbomber som lettsindig pumper sjøen full av sædceller, eller hva man nå skal kalle dem. Så vender de tilbake til den trygge kvinneligheten.

Slik blir østersenes stillestående liv litt mindre kjedelig enn man kunne forestille seg.

Dette er trolig også hemmeligheten bak østersenes myteomspunne afrodisiakiske egenskaper.

Menn blir mer mannlige, kvinner blir mer kvinnelige, og de lengter etter hverandres nærhet i møtet med østers.

Den sensuelle konsistensen og den vare, salte smaken stimulerer seksualdriften. Samtidig sørger små mengder fosfor og potassium for utholdenhet. Det er en ikke ubetydelig bonus.

Ludvig XI, 'Den forferdelige kongen', hadde hørt at man ble intelligent av å spise østers. Han tvang professorene ved Sorbonne-universitetet til å innta et visst antall daglig.

STEINALDERBOSETTINGENE LANGS norskekysten inneholder store mengder østersskjell.

Vi mennesker har spist østers lenge. Mens kjøtt var brent på bålet eller rått, og fisk var vanskelig å fange, lå ikke østers mer enn ett dykk unna.

For noen er østers frastøtende. Østershatere smaker det en gang, og aldri mer. De syns det smaker som snørr. Østerselskere vet å verdsette den myke, salte smaken som er som et kyss fra Neptun.

-Disse er nesten for store til å spise rå, konstaterer Joakim, i det han vipper en av østersene i seg.

Skjellene han har funnet er de opprinnelige norske flatøstersene, belon. De du vanligvis får servert i Norge er en noe mindre rase, gigas. Begge deler finnes langs norskekysten, gigas finnes mest der det tidligere har vært østersfarmer.

ØSTERSENE LIGGER på 2-5 meters dyp. De er verken vanskelige å finne eller fange.

Hvis det ligger tomme østersskjell i strandkanten, er det sannsynlig at det finnes levende skjell i vannet utenfor.

De minste kan spises rå. De største er gamle, og best når de kan grilles eller kokes.

Joakim fant sine første østers for ett år siden.

-Jeg kan alltid være sikker på å finne noen skjell. De redder mange kjedelige sommermiddager.

I boka Consider the Oyster kommer M.K.F. Fisher med mer enn 30 forskjellige oppskrifter på østers - alt fra østerssuppe, til å bruke østers som stuffing i julekalkunen. De store østersene på Hvasser smaker best når de er peppergrillet.

I tillegg smaker det godt med østerspjolter, der en østers slippes oppi et godt glass whisky.

EN KNUSKTØRR MARTINI der det flyter en østers i stedet for en oliven, er heftig - men kanskje litt i meste laget.

Uansett hvor fantasifulle retter som kan lages med østers, vender man alltid tilbake til det ene: En østers er best som den er.

Nyåpnet, med en liten dråpe sitron eller to. Helst ikke tre. Så er det bare å lokke den inn i munnen. Et lite tygg er alt som skal til, før du slipper den ned halsen.<'http://www.dagbladet.no/vignetter/kule.gif'

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!