Løkkeberg-film i stå

GARDERMOEN/OSLO (Dagbladet): Arbeidet med Vibeke Løkkebergs nye film «St. Hansnatten» er stoppet, og hele staben er permittert inntil videre. Årsaken er at Løkkeberg insisterer på å ha sin datter Tonje K. Kristiansen i hovedrollen. Det sier både produsenten og støttegiveren nei til. - Jeg føler meg lurt, sier Vibeke Løkkeberg.

FAMILIEBRÅK: I går kveld kom Vibeke Løkkeberg, mannen Terje Kristiansen og datteren Marie hjem fra ferie. Innspillingen av Løkkebergs nye film er utsatt fordi hun vil ha sin datter Tonje i hovedrollen.

Av TRYGVE AAS OLSEN , ANDERS GRØNNEBERG og BEATE NOSSUM

Filminnspillingen skulle starte i Bergen 6. mai, men i går innså produsent Axel Helgeland i selskapet Northern Lights at det ikke går. Foreløpig er det snakk om noen ukers utsettelse av opptaksstarten.
- Det er overhodet ikke aktuelt å la noen andre spille hovedrollen. I samarbeid med produsenten har vi hatt mange skuespillere til audition, sier Vibeke Løkkeberg.

Ført bak lyset

Hun kom hjem fra Las Palmas seint i går kveld, og setter hardt mot hardt. Dersom ikke produsenten vil la hennes datter Tonje spille hovedrollen, blir det ikke noen film i det hele tatt.

Den kontroversielle regissøren sier hun føler seg ført bak lyset av et vedtak som var satt opp som premiss for at produsenten skulle få penger fra AV-fondet.

- Premissen sier at jeg ikke får lov til å arbeide med min nærmeste familie i filmen. Dette ble ikke gjort kjent for meg før Tonje hadde meldt seg til prøvefilmen, sier en meget oppbrakt Vibeke Løkkeberg.

Hun hevder at produsent Axel Helgeland, producer Bent Rognlien og Hilde Berg i Norhern Lights hemmeligholdt vedtaket for henne i tre uker - fram til 20 mars da Helgeland satte foten ned.
- Da ville Helgeland og Berg presse meg til å skrive under på en erklæring der jeg ikke skulle komme tilbake med mine barn selv om jeg ikke fant en like dyktige skuespillere, noe jeg selvsagt ikke undertegnet.

- Produsenten har inngått en avtale med AV-fondet som jeg ikke var klar over og som berører min kunstneriske frihet. Dersom produsenten ikke har større tillit til meg, bør han heller ikke jobbe med meg.

Løkkeberg som mener denne saken føyer seg inn i den stadig pågående debatten om produsentenes rolle.

- Forstår du skepsisen til at du involverer familien i så stor grad?

- Jeg er ikke privat når jeg jobber med skuespillere, og jobber med flere enn mine døtre. Ingen må tro at jeg ikke er objektiv.

- Dette må være første gang en produsent har stoppet en regissør på denne måten, sier Løkkeberg

Bråk om datter

Hvis filmprosjektet stoppes for godt, vil forberedelser for opptil fem millioner kroner være til liten eller ingen nytte. Også en utsettelse betyr bortkastede penger.

- Vi hadde en forståelse med Løkkeberg om at hun i løpet av påsken skulle finne en annen kandidat til hovedrollen enn sin egen datter. Da vi fikk en faks om at hun ikke var i stand til det, måtte vi utsette, sier Helgeland.

Bråket om «St. Hansnatten» startet da Vibeke Løkkeberg relanserte sin datter som kandidat til hovedrollen, etter at filmprosjektet hadde fått 11,5 millioner kroner i støtte fra Audiovisuelt Produksjonsfond. En av forutsetningene for støtten fra AV-fondet var at verken Løkkeberg eller andre i hennes familie skulle spille i filmen.

- Denne forutsetningen står fast, sier Elin Erichsen, direktør i AV-fondet.

- Men hvorfor kan ikke Tonje K. Kristiansen få hovedrollen?

- Filmen baserer seg delvis på Vibeke Løkkebergs egne opplevelser som barn. Vi oppfatter det som et svært risikabelt prosjekt å la datter spille mor som datter, med mor som regissør, sier Helgeland.

Familieforetak

Det er ikke tvil om at også Løkkebergs egen filmhistorie er en av årsakene til at hun ikke får penger til flere familieforetak.

De fleste av Løkkebergs tidligere filmer har hatt mannen Terje Kristiansen som produsent, Vibeke selv som både skuespiller og regissør, samt døtre i diverse roller. I tillegg til mye dårlig filmkritikk, har den økonomiske driften av familiebutikken også fått kritikk.

  •  Si din mening:  - Bør regissør Vibeke Løkkeberg få velge hvilke skuespillere hun vil ha?