- Løkkeberg-filmteam raserte leiligheten min

OSLO/BERGEN (Dagbladet): Da Terje Dysvik åpnet døra til leiligheten sin i går, fikk han sjokk. Leiligheten er utleid ut til «St. Hansnatten»-filmteamet, som har rasert den og stukket av. - Det vil koste meg 100 000 kroner å sette den i stand, sier Dysvik.

ØDELAGT KJØKKEN: - Vannet er borte og rørene vekk. Kjøkkenet er rasert, sier Terje Dysvik oppgitt.

Av ANDERS GRØNNEBERG

Terje Dysvik leide ut leiligheten sin i Sandviken i Bergen til filmregissør Vibeke Løkkeberg og Northern Lights Productions. Leietiden var tre måneder, fra påske og til 7.juli. Han fikk 14 000 kroner og beskjed om at leiligheten ville bli pusset opp og satt i stand etter filminnspillingen. Først i går

- Da jeg åpnet døra og så leiligheten, fikk jeg sjokk. Den ser ut som en byggeplass, sier Dysvik.

Fullstendig rasert
Filmteamet skulle bygge om leiligheten slik at den fikk et interiør anno 1930. Arbeidene var godt i gang da filmen ble stanset 16. april i år.

Dysvik forteller at doen er spikret igjen, gulvbelegget revet opp, kjøkkenet fullstendig rasert og det elektriske anlegget helt ødelagt.

- Det ser rett og slett ut som et høl. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, men håper at filmselskapet har penger til å rydde opp etter seg.

Dysvik anslår at istandsetting av leiligheten, som bløa trenger nytt kjøkken, vil komme opp i 100 000 kroner.

- Jeg er blakk og riskerer å måtte bruke sommeren til å rydde opp etter filmteamet.

La ut 50ø000
Dysvik pakket eiendelene i esker, og produksjonsselskapet kjørte vekk alt han eide.

- De betalte for flyttingen. Én vei. Det betyr at jeg må betale for å få komfyr, bøker, kjøleskap - absolutt alt jeg eier og har - tilbake. Dessuten, jeg vet ikke engang hvor eiendelene er plassert, sier Dysvik, som ikke vet om han skal le eller gråte.

Terje Dysvik er ikke ikke den eneste som har opplevd ubehag i kjølvannet av at «St. Hansnatten» havarerte.

Scenograf Carle Lange la ut 50ø000 kroner av egen lommebok, med lovnad om å få igjen pengene. Det har han ikke.

Går til søksmål
Omlag ti personer har ca én million kroner utestående i lønn. Disse har en arbeidskontrakt som omfattes av lønnsgarantifondet, opplyser Siv Aksnes, regiassist, castingansvarlig og tillittsvalgt for Filmforbundets medlemmer i staben.

- Vi andre - omlag ti personer som er involvert med egne selskaper - har et samlet krav på mellom én og halvannen millioner kroner. Vi dekkes ikke av lønnsgaratifondet, sier Aksnes, som hevder at Axel Helgeland i Northern Lights Productions har opptrådt ansvarlig.

Hennes selskap skal ha tapt 3-400 000 kroner på filmprosjektet og vil gå til søksmål mot Helgeland.

- Det er flere involverte som ønsker å gå til sak mot produsenten.