Mobilkundene betaler fusjon

Det er først og fremst mobiltelefonabonnenter som vil merke en fusjon mellom Telia og Telenor negativt, mener analytikere Dagbladet har vært i kontakt med. Også internettkunder og store bedriftskunder vil bli hardt rammet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

AVBLÅST: - Vi kan si at med en fusjon er priskrigen på teletjenester langt på vei avblåst, sier direktør i Teleplan, Tore Aarønæs.

Av LAJLA ELLINGSEN

- Opposisjonspolitikerne slukte Telenors agn rått, sier direktør i Teleplan, Tore Aarønæs.

Det er utlyst tre konsesjoner for mobilnett. Og det fins bare tre som har søkt disse konsesjonene: Telenor og NetCom, som allerede er store på mobil, og Telia.
Blir det fusjon, faller den tredje søkeren vekk, og vi sitter igjen med bare to mobilnett - stikk i strid med politikernes fagre ønsker om økt konkurranse. Mobiltelefonbrukerne er derfor de første som kommer til å merke en fusjon mellom de to statlige teleselskapene.

- Med Telia inne på markedet ville man sannsynligvis fått en fortsatt priskrig, med de fordeler det vil ha for forbrukerne. Med en fusjon kan en si at denne priskrigen langt på vei er avblåst, sier direktør i Teleplan, Tore Aarønæs. Teleplan var det firmaet som utarbeidet utkastet til lisensvilkår for den nye mobillisensen.

Små forskjeller

Samferdselsdepartementet skulle allerede ha utdelt mobiltelefonlisensene. Men hva som skjer nå, med fusjonsforhandlinger mellom Telia og Telenor, er høyst usikkert.
- Studer NetComs og Telenors priser med lupe, og du vil ikke finne store forskjellene. Hadde Telia kommet inn på markedet, ville de bare kunne konkurrert på pris, noe som ville presset prisene nedover, sier redaktør i Telecom Revy, Arne Joramo, som har fulgt telemarkedet over flere år. Joramo mener at myndighetene må ta aktive skritt for å gjøre den tredje lisensen så attraktiv at en får andre konkurrenter på banen. Det er avvist av departementsråd Per Sanderud i Samferdselsdepartementet.

- Det paradoksale med situasjonen er at mobilmarkedet var det området hvor politikerne var mest opptatt av å øke konkurransen. Men så ble opposisjonspolitikerne så opptatt av å ta statsministeren at de slukte Telenors agn rått, sier Tore Aarønæs.
Han kaller den positive holdningen til fusjonen i det politiske miljøet en helomvending.

- Jeg er slett ikke sikker på at fusjonen er gode nyheter for mannen i gata, sier Aarønæs.

Men Telenor er kvitt en brysom konkurrent, og Telia slipper å investere opptil to milliarder i et mobilnett.

Monopolsituasjon

Den andre store gruppen som vil merke en fusjon er de store bedriftskundene. De ønsker leverandører som kan tilby dem totalpakker, og det er bare Telia og Telenor i stand til. Dermed faller konkurransen bort på dette markedet. Joramo er også opptatt av internettkundenes betingelser. Med en fusjon sitter Telia/Telenor med 85 prosent av markedet - en tilnærmet monopolsituasjon.

- Her er det andre aktører på banen, men problemet er at de ikke har det salgs- og distribusjonsapparat som kreves.

Lite gjennomtenkt

Men konkurransebildet vil også forandres på fastlinjetelefoni, det vil si trafikken på det tradisjonelle telefonnettet. Telia har vært den eneste reelle konkurrenten til Telenor på fastlinjenettet.

- Faller Telia bort som konkurrent kan vi vente en langsom utvikling på fastlinjenettet i negativ retning, sier Aarønæs og konstaterer:

- Politikerne hadde svar veldig raskt, men det spørs om dette var gjennomtenkt, sier Aarønæs.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer