Nå biter ørreten

Det er ørrettid i lavlandet. Etter en kald mai har nå de fleste vann og tjern kommet opp i idealtemperaturen til vår nasjonalfisk. Den trege forsommerørreten er forvandlet til en torpedo på matjakt.

Av LARS NILSSEN

Slik fanger du juniørreten:
,ø Juni er tida for insektklekkinger. Se etter ringer på vannflaten. Selv om du bruker spinner, sluk eller mark: Hiv i retning av vaket. La gjerne fisken vise seg to, tre ganger før du bestemmer retningen på kastet. Da er sjansen større for å komme i fiskens vei.
,ø Små spinnere kan være dødelig effektive akkurat nå. Bruk duse farger. Mepps svarte og gule Black Furry er gode.
,ø Bruker du wobbler, glem prangende farger. Prøv heller plastfisker som likner ørretens byttedyr. Unntaket er flomstore elver. Her kan du gjerne prøve noe real julepynt, som er lett synlig.
,ø Er det vaking og du bruker flue: Prøv å se hva fisken tar før du kaster. Sett på en flue som likner. Ligger det bobler igjen på vannflaten etter vaket, tar fisken overflateinnsekter. Da er det tørrflue som gjelder. Nisevak indikerer nymfespisende fisk.
,ø I de lyse juninettene kan små stripefluer gjøre susen. Gå ned i størrelse. Små Streaking Caddies er nammenam for sulten ørret. Dra gjerne flua tett inntil myrkanter og bredder når dagen er på hell. På seinkvelder går gjerne fisken langs land og beiter.
,ø Maur står høyt oppe på juniørretens menykart. På dager hvor den røde skogsmauren svermer er fisken lett å lure. Sjelden tar de så kraftig. Cocky Bondu er en god flue til dette fisket hvis du ikke har naturalistiske kopier av den ekte varen i flueboksen.
,ø Glem duppen hvis du fisker med mark. En liten markkrok med to, tre spilthaggel 20 - 30 cm foran gjør jobben. Ikke bruk for stor mark og heller ikke for mange. La varene synke til bunnen og napp marktugga forsiktig mot land. Vent 5 - 10 sekunder før du gjør tilslaget.
,ø Er du ikke kjent i vannet du fisker: Se etter marbakker, sivkanter og vannlinjeblekker. Odder og grunne viker er også gode fiskeplasser. Ikke fisk dypere enn to, tre meter. Ørreten søker maten sin på de grunne partiene i vannet nå i juni.
,ø Fortsatt er det i tidligste laget for fjellørreten. Fisk heller i vann lavere enn 500 - 600 meter over havet. Bor du i eller rundt Oslo, så byr Nordmarka og Østmarka på et vell av muligheter. Like utenfor stuedøra finnes over 300 vann og tjern, og brorparten av disse huser ørret.