Ny seier mot tobakkindustrien

En amerikansk jury har gitt en familie medhold i sitt søksmål mot tobakkindustrien. Det er tredje gang i historien at en slik sak vinner fram i USA. Også denne dommen vil bli anket.

Ronald Maddox begynte å røyke for mer enn femti år siden, men døde til slutt av lungekreft 67 år gammel. Familien saksøkte tobakkselskapet. I går vant de fram hos juryen, som holdt produsentene av sigarettene «Lucky Strike» ansvarlig for farens lungekreft. Selskapet ble dømt til å betale familien nesten 7 millioner kroner, melder MSNBC.

Tusenvis
Dommen er historisk fordi juryen også tilkjente familien erstatning utover det økonomiske tapet ved dødsfallet. Tobakkselskapene opplever nå at stadig flere saksøker dem for skadene som oppstår som følge av røyking. Selskapene blir også holdt ansvarlig for at de i en årrekke har skjult de helsemessige konsekvensene for offentligheten.

Tusenvis av røykere står i kø for å føre saken sin mot tobakkselskapene for retten.

Når dommen falt i går falt aksjeprisen på selskapet ved New York børsen. Mange tobakkselskap forsøker å inngå forlik med myndighetene for å begrense det juridiske ansvaret. En slik avtale ser nå ut til å havarere i den amerikanske kongressen.

Individuelle søksmål vil bli mer vanlig dersom disse avtalen faller igjennom, skriver MSNBC.

Det som burde skremme tobakkindustrien i denne saken er at det er ingenting som skiller Ronald Maddox fra tusenvis av potensielle saksøkere fra hele verden.

(NTB)