Olsenbanden halter videre

MARIDALEN (Dagbladet): Olsenbanden har liten bruk for regjeringens nye eldreombud. For når norsk films legendariske bande gjør comeback - trolig for aller siste gang - har pensjonistene helt tatt over styringa. Men helsa skranter på settet til «Olsenbandens siste stikk».

GJENSYN: Pål Johannessen alias Bosse møter sin mor Valgerd alias Aud Schønnemanetter, 14 år.

Av HÅKON MOSLET

Olsenbanden har havnet på gamlehjemmet, og Egon står fram i tv-programmet «På godfot med lidelsen». Neida, de gamle har definitivt ikke gått hjem når banden med stor O dukker opp på filmlerretet for første gang på 15 år.

Arve Opsahl trosser vondt bein, og de andre pensjonistene foran og bak kamera lar seg heller ikke stoppe.

Opsahl (Egon) er blitt 77, Sverre Holm (Benny) har passert 67, mens filmbandens tredje medlem Carsten Byhring (Kjell) døde 71 år gammel i 1990. Men enka Valborg i Aud Schønemanns sikkelse lever i beste velgående i en alder av 75, og bak kamera styrer bandens overhode gjennom 13 av 14 filmer, regissør Knut Bohwim, i en alder av 67 år.

- Det er tøft, innrømmer Arve Opsahl. Han sliter med dårlige bein og har vært gjennom tre operasjoner bare det siste året.
- Alderen krever sin rett, og jeg må få si at innspillingen har vært tøffere enn jeg hadde ventet, sier han.

Ville si nei

Som Egon har han siden østkanttjuvenes debut på filmlerretet med «Olsenbanden» (1969), vært selve krumtappen i filmserien. Et comeback halvannet tiår etter «... men Olsenbanden var ikke død» uten Egon var derfor utenkelig.

- Egentlig hadde jeg tenkt å si nei til denne filmen, men uten Egon hadde det liksom ikke blitt noen film. Og etter som de maste så mye, måtte jeg til slutt si ja til å bli med, forklarer Opsahl. Han understreker at den gode tonen på settet og de store forventningene til filmen er med på å holde ham oppe gjennom innspillingsdager på opptil 12 timer.

- Og Egon-figuren var det heldigvis null problemer å finne fram til. Med en gang den stripete dressen, skalken og sigaren ble hentet fram, dukket han opp igjen.

Nå er det nok

Selv om det er ti år siden han passerte pensjonsalderen, har Arve Opsahl holdt et hardt tempo også de siste årene. Til sammen ble det 142 episoder av TV 2-suksessen «Mot i brøstet».

- «Mot i brøstet»-episodene var bare 30 minutter lange. Det ble ren rutine å spille inn dem etter hvert. Med en film- innspilling som Olsenbanden er det noe helt annet. Man må være observant og henge med hele tida. Innspillingen foregår også over lang tid. Når man har vonde bein og helsa skranter, tar det ekstra på, sukker Opsahl.

Etter Aud Schønemann (46 filmer) og Henki Kolstad (44 filmer) er Arve Opsahl tidenes tredje mest brukte filmskuespiller her til lands. «... siste stikk» blir hans film nummer 41.

Men nå setter den folkekjære skuespilleren foten ned.

- Ja, nå er det slutt. «... siste stikk» blir min siste film, avslutter han.

  • «Olsenbandens siste stikk» får premiere 19. februar neste år.