Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Olsenbandens far klar med ny film

FLEKKEFJORD (Dagbladet): Knut Bohwim har skrudd ned tempoet og dratt til sommerens tilfluktssted i Flekkefjord. Under filmfestivalen i Haugesund i fjor ble han feiret med æres-Amanda, og han skal feires med saltkjøtt og dram i samme by i år, men så er karrieren over, nesten. Han skal bare lage én Olsenbandefilm til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filmbutikk

- Jeg synes det har vært herlig, sier regissøren, selv om det har gått litt over stokk og stein, med én film i året.

Bohwim har vært sentral i norsk film i 43 år. I løpet av de åra har han til tider vært provoserende filmpolitisk ukorrekt, han har kranglet med både kritikere, kolleger og kulturpolitikere. Og han har satsa hus og hjem et utall ganger.

Nå er det enda mer Olsenbanden på gang, «siste kupp» og «siste bedrifter» er allerede laget, så denne gangen ble det «siste stikk». Egon er blitt senil og Carsten Byhring som spilte Kjell lever ikke lenger. Ting tyder på at røverbandens tid er forbi.
- Joda, jeg hadde ikke regnet med å lage flere, men folk er interessert. Foruten Schønemann, Opsahl, Holm og Heide-Steen er Nils Ole Oftebro, Kim Haugen, Helge Reiss, Henki Kolstad, Frank Robert og Hallvard Flatland klare. Men etter denne filmen må det definitivt en ny generasjon til.

Bohwim vil likevel ikke si at han aldri vil lage mer Olsenbanden. Men da må han bli spurt.

Filmbutikk

- Jeg, Knut Andersen og fotograf Mattis Mathiesen dannet Teamfilm A/S. Det ble en arbeidsfordeling, og det var Knut Andersen som fikk lage de filmene han hadde lyst til.

Siden Bohwim hadde vært en snartur innom Treider handelsskole før filmen tok ham, fikk han nemlig ansvaret for økonomien. Og for å holde Teamfilm i live måtte de tjene penger. Resultatet ble underholdningsfilm som «Operasjon Sjøsprøyt» og «Skulle det dukke opp flere lik er det bare å ringe», inntil Bohwim fant formelen til kommersiell suksess med Olsenbanden. Teamfilm drev butikk, men de lagde også «Jentespranget», «Brent jord» og «Den sommeren jeg fylte 15».

Teamfilm sleit, også med kritikerne.

- Jeg var så dum at jeg tok igjen, ler Bohwim.
- Vi hadde ikke råd til slakt, så vi kastet skitt tilbake, vi markedsførte Olsenbanden som «filmen sure kritikere ikke vil se». Den ene gangen vi fikk god kritikk var vi fryktelig nedfor.

Illusjoner

De siste åra har regissøren administrert distribusjonsselskapet Kommunenes Filmcentral, hvilket innebærer en arbeidsdag fylt av festivaler og store mengder film.

- Jeg liker å se god film, men jeg blir fryktelig irritert av å se dårlig. Etter at jeg begynte å lage film har jeg mistet illusjonen, evnen til å drømme meg bort. Av og til skjer det likevel, og da blir jeg sentimental, som da jeg så «Cinema Paradiso».

- «Budbringeren» var også bra. Det viktigste i film er å skape atmosfære.

Kilometer med film

Filmmannen har kilometervis med film han kan se gjennom når han nå blir pensjonist, og så vil han gjerne reise med kona, fortsette sin slektsgransking og sitte på verandaen i Flekkefjord og fiske.

- Hvis jeg plutselig vil ha noe å gjøre, kan jeg jo begynne på et manus som det aldri blir noe av.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!