Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Poetiske apestreker

Forfatteren Gro Dahle og billedkunstneren Lars Elling har samarbeidet, og resultatet er blitt både bok og utstilling. Vi har vurdert tekst og bilder i sammenheng.

Fargen forteller

Derfor fins det enkelte bilder hvor fargen forteller mer enn modellen agerer på de kvadratiske flatene («Rødt og sort»), mens storparten skildrer stillinger, tar fram typer og understreker uttrykk som assosierer til eller speiler et menneskelig register. En engstelig profil og de spinkle lemmene i «Debutant» er i pakt med sin slående tittel, men man fornemmer også den dyktige tegneren som har gitt billedmessig ryggrad til den unge kroppen.

Mistenksomhet

Den stirrende mistenksomheten fra apeblikket blir så vidt et tilstrekkelig fokus for den skisseaktige skikkelsen i «Visitt-tid», mens den visuelle vagheten i «Velkommen til speilet» ikke driver forestillingen lenger enn til ideen om et megetsigende motiv. Det lille legemet i «Naturlig utvelgelse» (som også fins i tresnittversjon) har fått en slik flertydig karakter, og skiller seg fra sin motsetning i «Patriark» som bekrefter det gamle bildet av apen som menneskets karikatur. Lars Ellings malerier fungerer for øvrig i samspill med Gro Dahles tekster, og illustratøren har neppe sagt sitt siste ord som maler.