Rune skjermes mot korrupsjon

For å hindre korrupsjonsforsøk, har FIFA (Det internasjonale fotballforbundet) ennå ikke offentliggjort dommeroppsettet i Frankrike-VM. Rune Pedersen (35) fra Sprint/Jeløy skal dømme minst én VM-kamp, men vet fortsatt ikke hvem og hvor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Penger til overs

Han er selv blitt forsøkt bestukket.

- Det var foran en E-cupkamp i Ukraina mellom Anderlecht og Dynamo Kiev tidlig på 1990-tallet. Dynamo lå under 0-2 etter bortekampen, og satset alt på sammenlagtseier. I den sammenheng fikk jeg beskjed om at klubben hadde sponsorpenger til overs. Etter at Dynamo også tapte hjemme, hørte jeg ikke noe mer, sier Rune Pedersen.

VMs yngste

Han er Norges første mannlige VM-dommer, og den yngste av de 34 som skal dømme i Frankrike.

- Alle er garantert å få dømme én kamp. Alt utover det tar jeg som bonus, sier Rune Pedersen.

En dommersensor overvåker samtlige VM-kamper. I evalueringen blir også video tatt i bruk.

- Foran de første kampene, er alle ekstra spente. Instruksene vi har fått, går på at det skal slås hardt ned på taklinger bakfra som utsetter motstanderen for fare. Slike taklinger, hvor man er ute etter å ta motstanderen, skal gi rødt kort. Dommere som ikke følger instruksene, kan regne med en tidlig hjemreise. Selv vil jeg ikke nøle med å vise ut folk hvis forseelsen kvalifiserer til rødt kort, sier Rune Pedersen.

Uthaling av tid, bortsparking av ball og for kort avstand ved mur, gir gult kort.

Uinteressert

Rune Pedersen har tilbudt seg å kurse Drillos-spillerne i hvordan de bør opptre for ikke å pådra seg kort i VM, men landslagssjef Egil Drillo Olsen er ikke interessert. Sjefen sjøl misliker dessuten at det skal gis rødt kort for taklinger bakfra.

- Det heter at taklinger som har som formål å felle motspilleren, kvalifiserer til rødt. Men hvor enkelt er det å avgjøre en fotballspillers intensjon i slike situasjoner? Som regel går man jo etter ballen, men kommer en hundredel eller to for seint. Å gi rødt da blir feil, når det ikke var meningen å spille stygt, sier Drillo til Vårt Land.

Landslagssjefen vil heller at dommerne skal slå hardere ned på holding i trøya, som det blir stadig mer av i internasjonal fotball.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer