Snitt avler skrift

«Formen må komme innenfra,» fikk skulptøren Ola Enstad høre i sin studietid. Forestillingen om å frigjøre figur fra blokk er en annen gjenganger, som han sikkert måtte forholde seg til under sin naturalistiske skolering på Statens Kunstakademi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kurvet og rett

Deres tekster leser seg inn i og ut fra skulptørens metoder, som anskueliggjøres med modellbilder i slående svart/hvit bokdesign fra forskjellige faser av sju serier. Utgangspunktet er Enstads kubiske blokker som deles med kurvete og rette snitt, slik at det oppstår et avgrenset antall positive og negative figurer eller arkitektoniske og assosiative former. Enkeltdelene kombineres i bestemte konstellasjoner og åpner for utallige andre. På boksidene utfolder prosessene med deling, snitting, oppstilling og sammenføying seg som sekvenser, slik at de skulpturelle stadiene grupperes til et forløp av fantasi og refleksjon. Det begynner alltid med og ender ofte i den hele blokkformen, men det meste skjer underveis på delenes tur/retur. For eksempel når forestillingen om forgjengelighetens Venezia leker seg fram av serien med biter som blir båter og kuppelarkitektur. Eller er det Karons farkoster for den siste ferden, slik Hellesnes foreslår. Og fastslår at «ved eit minimum av inngrep i materialet løyser Enstad ut eit maksimum av form». Kunstneren selv viser mot de mange mulighetene som serien åpner for med tittelen «Den som har noko å fara med - han fer».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer