Solkrem gir falsk trygghet

Ikke la deg lure av høy faktor når du kaster klærne i sommer. Sjekk at solkremen du kjøper inneholder UVA-filter og gjerne titanoksyd eller jernoksyd. Nyere forskning viser nemlig at også UVA-stråling kan gi deg den farlige føflekkreften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Unngå sjokksoling

Værprofetene spår en knallsommer og solkåte nordmenn higer etter å få litt farge på sine vinterbleke kropper.

- Ferie- og weekendsolinga er farligst, spesielt nå på forsommeren. Folk hiver klærne, smører seg inn med høy faktor og soler seg i timevis. De unngår kanskje å bli solbrente, men utsetter seg for massevis av UVA-stråler, sier Moan og advarer mot sjokksoling.

- Hos yngre mennesker oppstår ofte føflekkreft på steder der man bråsoler seg, for eksempel på skuldre og legger. Toppløsmoten har også gjort at flere kvinner rammes av føflekkreft på brystene enn tidligere, sier Moan.

Kreftprofessoren råder norske soltilbedere til å velge solkremer som inneholder både UVA og UVB filter og helst også titanoksyd eller jernoksyd.

- Titan- og jernoksyd er fysiske filtre som gir deg ekstra beskyttelse. Stoffene fjerner noe av alle typer UV-stråling og virker omtrent som et tynt klesplagg, sier professoren som likevel ber folk være varsomme når sola steker som verst.

Sart barnehud

- Nyt sola og varmen. Men mellom klokka 11 og 15 bør du være ekstra påpasselig med å beskytte huden mot solstrålene. Ta på deg en T-skjorte eller sett deg i skyggen, råder Moan som understreker at små doser med sol er sunt. De lager D-vitamin i huden. Vitaminet beskytter deg mot beinskjørhet og trolig også mot kreft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer