Steil Blair nekter protestanter å marsjere

Politiet i Nord-Irland skjøt med gummikuler mot protestanter for femte dag på rad i dag, mens statsminister Tony Blair nektet å endre et marsjforbud som er opphav til opptøyene de siste dagene.

Blair gjorde dette klart på et møte med representanter for den protestantiske Orange-ordenen.

Politiet og avdelinger fra den britiske hæren ble angrepet av demonstranter i Belfast, Newtonabbey og i Portadown hvor den protestantiske Orange-ordenen er blitt nektet å holde en årlig marsj gjennom et katolsk nabolag.

Natt til i dag ble opprørspoliti sendt med helikopter til Drumcree i utkanten av Portadown, der tusenvis av medlemmer av Orange-ordenen har samlet seg etter at de ble nektet å holde en marsj som har vært arrangert hvert år siden 1807.

Protstantene kastet små brannbomber mot politiet, og noen av dem forsøkte å bryte gjennom barrikadene politiet har satt opp for å hindre den omstridte marsjen langs Carvaghy-veien i Drumcree.

Blair endrer ikke beslutning

Orange-ordenen truet torsdag med å lamme hele Nord-Irland i løpet av noen timer, samtidig som organisasjonens ledere møtte statsminister Tony Blair i et siste forsøk på å hindre at den spente situasjonen eksploderer i blodige sammenstøt.

De fire delegatene fra ordenen krevde overfor Blair at den britiske regjering må oppheve forbudet mot å marsjere gjennom Drumcree.

Blair gjorde det klart at han ikke kan endre beslutningen fra Nord-Irlands paradekommisjon om å hindre marsjen.

Møtet i seg selv skapte ytterligere sinne blant ytterliggående medlemmer av Orange-ordenen, som mente samtalene ikke hadde noe for seg så lenge Blair står på sitt.

Nekter å gi seg

Hundrevis av medlemmer av den protestantiske organisasjonen har etablert en teltleir nær masjruten, men er til nå blitt holdt i sjakk av 2.000 soldater og politimenn.

Protestantene har sagt at de vil bli i teltleiren i ett år fremover, dersom det blir nødvendig for å få gjennomført marsjen ned Carvaghy-veien, en marsj som blir holdt til minne om slaget ved Boyne og den protestantiske seieren over katolikkene i 1690.

Stillingskrigen har ført til fire netter med opptøyer, der flere dusin politimenn er blitt skadd. Hundrevis av bensinbomber har ødelagt biler og bygninger en rekke steder i Nord-Irland.

(NTB)