Streiker for mer enn en feriedag

LO-leder Yngve Hågensen stoler ikke på Carl I. Hagen. Det er ikke nok for LO at han går mot å fjerne en feriedag, når han samtidig kjemper for redusert sykelønn og skal i forhandlinger med regjeringen.

LO ser alle de faglige rettighetene under ett - og vil streike, selv om det er flertall på Stortinget mot regjeringens forslag om å fjerne en feriedag.

Frp-leder Carl I. Hagen går sterkt ut mot den varslede generalstreiken, som han mener bare påfører samfunnet unødvendige kostnader.

- Dette er et politisk kaos iscenesatt av dem som vil overta makta. Dessuten innebærer det at de streikende ikke tar Jaglands ord for et ord. Han har gjort det helt klart at Ap vil stemme mot å fjerne en feriedag. Sammen med Frp er det dermed flertall mot regjeringens forslag.

Ikke godt nok

Hagen mener organisasjonene regelrett bidrar til større ustabilitet i norsk økonomi.

- Hvordan vil utenlandske markedsaktører oppfatte en melding om at det er generalstreik mot regjeringen? spør Hagen.

I går fikk Akademikernes Fellesorganisasjon (AF) skriftlig bekreftelse fra Ap, SV og Frp om at disse partiene går imot å fjerne en feriedag.

I ettermiddag skal styret i hovedsammenslutningen vurdere om det fortsatt er aktuelt å gjennomføre generalstreiken.

- Det er ikke godt nok det Hagen har kommet med om feriedagen. Vi vet han vil innføre en karensdag. Det er å ramme syke arbeidstakere og teller adskillig tyngre enn en ferie- eller fridag, sier AF-leder Magne Songvoll til Dagbladet.

Hopper Hagen?

LO-leder Yngve Hågensen er sikker i sin sak:

- Da vi første gang varslet bråk, var da det gikk rykter om at regjeringen ville foreslå endringer i sykelønna i sitt forslag til statsbudsjett. I stedet viste det seg at de foreslo å inndra en feriedag.

LO-lederen gjør det klart at Frp's nei til å fjerne en fridag ikke er svar godt nok for LO.

- Dersom det kommer et forslag om å fjerne en fridag som en del av en pakke fra regjeringen i sluttbehandlingen av statsbudsjettet, er vi redd Hagen hopper. Det har vi sett før, sier Hågensen.