- Sverige mistet uskylden da Palme ble drept

- Sverige mistet uskylden da Palme ble myrdet, sier Mikael Persbrandt. Han spiller hovedrollen i filmen «Den siste kontrakten», som har norgespremiere i dag. I Sverige går diskusjonen høylytt omkring mordteorien filmen lanserer.

- Endelig en rolle hvor jeg får vise litt følelser, sier Persbrandt.

Han spiller hovedrollen som Roger Nyman, politimannen som avslører komplottet mot Olof Palme.

- I Sverige har jeg fått et machostempel som jeg gjerne vil løsrive meg fra, ler den sjarmerende skuespilleren.
I fjor spilte han i 11 filmer: åtte som den tøffe politimannen Gunvald Larson fra Sjöwall og Wahlöös Beck-bøker, en som nedadgående heroinist, «Hela herligheten» mot Tomas von Brömssen og «Den siste kontrakten». I tillegg spilte han 90 teaterforestillinger på Dramaten.

- Det var meget hektisk. Men jeg ville ha rollen som Roger Nyman. Sverige mistet uskylden da Palme ble myrdet; det var en traumatisk opplevelse for hele nasjonen. Vårt høyeste ønske er at mordet blir oppklart, men inntil da er denne filmen et spennende alternativ, mener Persbrandt.

Regissør Kjell Sundvall sier han ikke har laget en dokumentar, men en thriller med utgangspunkt i virkeligheten.
- Ingen vet hvem som har skrevet boka filmen bygger på, annet enn at det må være en person med god kjennskap til svensk politi og svensk samfunn på åttitallet, sier Sundvall.

I filmen er det en norsk leiemorder, spilt av Bjørn Floberg, som avfyrer skuddene som dreper den svenske statsministeren.
- Mange er rasende fordi vi ikke løser mordet, men bare forteller en plausibel historie. Men hadde jeg visst hvem som drepte Palme, hadde jeg hentet belønningen på 50 millioner kroner framfor å lage en film om det, sier regissøren, som også lagde «Jegerne».