Ta på filmen

Under mottoet «så nær virkeligheten at du kan ta på den» tilbyr Terje Kristiansen en ny form for tredimensjonal kino på Aker Brygge i Oslo.

TREDIMENSJONAL: Opplevelses-kinoen til Terje Kristiansen utvider med tredimensjonale filmer. Spesialbriller gir en ultimat opplevelse.

Av TRYGVE AAS OLSEN

Filmen «New York3D» handler om en ung russisk gutt som kommer til New York, som blindpassasjer på en båt, for lete etter et familiemedlem som utvandret tidlig i århundret.

Mer er det ikke å si om handlingen, den er ikke hovedpoenget. For med Terje Kristiansens nye IMAX3D-briller på nesa, er du ikke så opptatt av hva hovedrolleinnehaveren gjør - men at det virker som om han gjør det på stolraden foran deg.

Slitsomt

- Jeg følte det som om han krabbet opp på kneet mitt. Det ble nesten for nært, sier Robert Chr. Johnsen - kinosjef i Sandvikas Kino1 - som var blant de inviterte til en snikvisning av filmen som får ordinær premiere 1. oktober.

- Frapperende teknikk, men en hel spillefilm i dette formatet blir for slitsomt, sier Guttorm Petterson, filmsjef i Oslo Kinematografer, om «New York3D» .

Verken Johnsen, Pettersen eller Terje Kristiansen regner det nye 3D-formatet som en konkurrent til vanlige kinofilmer.

Kostbart

En av årsakene til det, er at det er så dyrt å lage IMAX3D-filmer at det fortsatt bare finnes noen få - og det er ikke helt billig å kjøpe de riktige filmframviserne heller. Det finnes bare 25 kinoer i hele verden som kan vise slike filmer.

- Men det hadde vært kjempegøy å få lage en slik film, dette er noe du ser på med barnslig begeistring, sier filmregissør Emil Stang-Lund.

- Ja, det føles nok på samme måten som den gangen du kunne sitte i gamle Verdensteatret og gispe over kenguruer på film, sier filmdistributør Åge Hoffart.

Kristiansen håper «New York3D» vil gå på hans Panasonic IMAX Kino i ett år framover. Han vil etter hvert også sette opp filmen fra Nagano-OL, der Bjørn Dæhli er en sentral figur, og Jean Jaques Annauds «Wings of Courage» - som begge er tredimensjonale.