Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

- Tenker på de døde hele tida

SMÅBÅT-TRAGEDIEN:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Isak (41) gjenopplever sjokknatta

NIKKEBY (Dagbladet): Isak Isaksen var den eneste som overlevde båtulykken ved Skjervøy, der fem omkom. - Jeg tenker på de døde og deres familier hvert minutt, sier han.

Av SKJALG FJELLHEIM

Dagbladet møtte Isaksen hjemme i bygda Nikkeby i Nord-Troms i går. Han er så langt nede som et menneske overhodet kan være. Han er full av tanker, blikket er festet i bakken. Til Dagbladet sier 41-åringen: - Jeg inviterte folk med hjem til øya, men det ble for mange med på lasset, sier han. Han er eneste overlevende etter småbåtulykka utenfor Skjervøy. De andre fem omkom.

Hadde drukket

Ute i sundet kan ikke Isaksen unngå å se båtene som fortsatt søker etter de tre som ennå ikke er funnet. Men i går ettermiddag avsluttet hovedredningssentralen leteaksjonen. Håpet er ute om å finne flere overlevende. Isaksen legger ikke skjul på at samtlige seks - han sjøl inkludert - hadde drukket alkohol i timene før havariet. De gikk rett fra ølglassene og om bord i en 14 fots plastbåt. Uten redningsvester. .

Mistet dømmekraften

- Vi satt på puben - prata og drakk. Alt var så hyggelig. Siste ferja hjem var gått. Vi lette etter noen som kunne frakte nevøen min og meg hjem. Da kom det en kar og tilbød oss skyss, en kar jeg egentlig ikke kjente, sier Isaksen. - Ingen tenkte på at vi hadde drukket en del. Om vi hadde vært edru hadde vi aldri tatt så mange om bord. Isaksen er sjømann og lever av og med sjøen. Han av alle burde visst hvor nådeløst havet kan være. Hvordan kunne han bli med på en slik hasardiøs ferd? - Dette har vi gjort i alle år. Det har alltid vært normalt å ferdes i småbåt mellom øyene. Men dømmekraften forsvinner med alkohol. Man tror alltid det skal gå bra. Men slik er det ikke. Det vet jeg alt om nå.

Kort bekjentskap

Isak Isaksen og nevøen var i Tromsø på mandag. Der møtte de tilfeldigvis Harstad-jenta Anita Berglund. - Jeg hadde aldri sett henne før, men inviterte henne med nordover, forteller han. Stemningen var høy da de tre tok hurtigruta til Skjervøy. Noen timer seinere måtte han se Berglund forsvinne i dypet. Han hadde bare kjent henne et halvt døgn. - Hun var den siste som druknet. Før det måtte Isak fortvilet konstatere at hans egen nevø Frank Steinar ble borte. Han tar til tårene. - Søsteren min har mistet en sønn. Han som var så glad i meg. Herregud, for et mareritt dette er når det går opp for meg. - Føler du skyld eller ansvar? - Jeg føler skyld for at jeg ikke klarte å holde de andre samlet rundt båten. Jeg føler skyld for at de ikke ble berget. Jeg så dem dø rundt meg, en etter en. Alle hadde så rolige ansiktsuttrykk da de druknet, det fantes ingen panikk.

Ikke krisehjelp

Sjøl er han overbevist om at den fysiske styrken reddet ham fra drukningsdøden. - Jeg kan ikke fatte hvorfor ikke kroppen ble nedkjølt. Seks timer lå jeg naken i sjøen. Men jeg nektet å dø. Han forklarer hvorfor han har takket nei til all krisehjelp, bortsett fra en kort samtale med sognepresten. - Familien tar seg av meg. Sorgen takler jeg best aleine og sammen med dem jeg kjenner. Det er sånn personligheten min er.

De omkomne

  • Frank Steinar Larsen (23), Myre i Vesterålen.
  • John Martin Gjengstø (34), Skjervøy.
  • Per Olaf Andersen (40), Skjervøy.
  • Max-Arthur Iversen (38), Skjervøy.
  • Anita Berglund (24), Kvæfjord.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!