Tiedemanns fusjonerer med dansk tobakksgigant

J.L. Tiedemanns Tobaksfabrik fusjonerer med danske Skandinavisk Tobakskompagni (ST) fra 1. juli 1998. Fusjonen sikrer Tiedemanns en tiårig lisensavtale for produksjon av Prince, det mestselgende sigarettmerket i Norge.

Tiedemanns har inngått en intensjonsavtale som innebærer fusjon, og at Johan H. Andresen senior og junior får en eierandel på 17,2 prosent i det fusjonerte selskapet. Avtalen sikrer produksjon ved fabrikken i Oslo i 10 år framover.

Johan H. Andresen jr. sier til NTB at hovedårsaken til fusjonen er at Tiedemanns langt på vei er avhengige av å få forlenget lisensavtalen for produksjon av Prince-sigaretter. Andresen jr. legger ikke skjul på at det ville fått dramatiske konsekvenser for Tiedemanns hvis lisensavtalen ikke hadde blitt videreført.

- Prince har vært mye av årsaken til vår suksess, og utgjør i dag 90 prosent av den totale sigarettproduksjonen. Usikkerhet om lisensavtalens lengde, og mulige endringer i regelverket i EU og EØS, gjorde at vi vurderte fusjon som den beste løsningen, sa Andresen på en pressekonferanse i Oslo mandag.

Sigarettmerket Prince er størst i Norge med en en markedsandel på 57 prosent.

ST er Skandinavias ledende tobakksprodusent, og selskapet hadde i 1997 en omsetning på 16,4 milliarder danske kroner.

(NTB)