Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Tiltalt trakk forklaring

STAVANGER (NTB): En av de sju tiltalte i en omfattende narkotikasak, trakk sin forklaring om smugling av amfetamin da han forklarte seg for Stavanger byrett i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Streng straff
Fem av de sju mennene er tiltalt for å ha tatt del i smugling av både ecstasytabletter og amfetamin. Strafferammen for ecstasy-innføring er 10 år, mens amfetamin-smugling kan gi en straff på 15 år. Årsaken til at de fem nå risikerer 15 års fengsel, er forklaringen til den 34 år gamle kureren. I retten i dag gikk 34-åringen bort fra denne forklaringen.

- Jeg ville ta hevn, forklarte han for byretten. Han hadde nektet å forklare seg for politiet inntil han fikk vite at to av kameratene hadde angitt ham som kurer.

- Jeg tenkte ikke at dette ville ramme meg selv, sa 34-åringen. Han forklarte videre at han følte seg presset, og at dette var grunnen til at han flyktet til Cuba kort tid før saken skulle opp i desember i fjor. Mannen ble hentet på Cuba av politiet i vår.

Forandret
Også den andre tiltalte mannen som rakk å forklare seg i dag, har forandret sin forklaring til politiet. 38-åringen, som skal ha engasjert 34-åringen som kurer, opplyste at han ikke hadde lest nøye nok gjennom forklaringen han hadde gitt politiet. Der forklarer han at hovedtiltalte i saken traff en kamerat i Amsterdam, og at denne kameraten var med på narkotikahandelen. I en senere politiforklaring gikk han bort fra dette.

Denne 25-årige kameraten er også tiltalt for å ha framsatt trusler, men 38-åringen avviste at den nye forklaringen var et resultat av trusler.

Fem turer
Den andre 25-åringen som er tiltalt i saken, anses å være hovedmannen. I følge aktor, statsadvokat Tormod Haugnes, var det denne 25-åringen som startet smuglertoktene.

Han var alene på den første smuglerturen 20. april 1996, men i juni samme år ble fire nye involvert i narkosmuglingen. På de to neste turene til Amsterdam ble nok en person med i gruppen, nemlig 25-åringen som 38-åringen har fjernet i sin forklaring. Denne mannen nekter straffeskyld.

På den siste turen i desember 1996, ble en ny kurer hentet inn via en kamerat av hovedtiltalte. Disse to nekter også straffeskyld. Det var denne turen som førte til opprullingen av narkotikasmuglingen. I desember beslagla politiet de 5334 ecstasytablettene som hadde blitt hentet inn dagen i forveien.

Det er satt av to uker til saken, som preges av strenge sikkerhetstiltak. Alle innganger voktes av politifolk, og alle tilhørere blir kroppsvisitert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!