Tips om driks

Det finnes ingen regel når det gjelder driks. Det er det som gjør det vanskelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«I Norge er service inkludert i restaurantregningen, og det er opp til kunden å gi noe ekstra hvis han ønsker det.» Michelin-guiden

«Er det greit, eller?»

Av ANDREAS VIESTAD

Derfor er det noen som har gyldne regler om å gi for eksempel ti prosent. De lever slavisk etter regelen, og gir to kroner i driks når de kjøper en kopp kaffe, fire kroner når de kjøper en øl og 45 kroner hvis de har spist for 450. For dem er livet enkelt - men dyrt.

Andre er mer gjerrige og gir alltid fem prosent. De verste amatørene runder opp til nærmeste femti- eller hundrelapp - uansett hva regningen kommer på og hva slags service de har fått.

- TIPSET SKAL VÆRE et barometer på hvor fornøyd du er, sier Harald Osa, kjøkkensjef på Continental. Han er sjef for både Theatercafeen og Lipp, to av restaurantene i Oslo som har rykte på seg for å være gullgruver for kelnerne.

- I USA kommer kelnerne etter deg hvis du ikke gir driks. Det er fordi de lever av driksen. De har ingen grunnlønn, så der er det en regel at man alltid skal gi mellom 5 og 15 prosent. Slik er det ikke i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer