«Titanic» sopte inn Oscar-statuetter

Til slutt sto stjernene levende stille i respekt for de som døde i det virkelige skipet «Titanic» etter at filmen hadde sopt til seg nesten det som var av Oscars, inkludert beste film og regissør-prisen til James Cameron. I alt elleve. Tidenes filmsuksess toppet 70 årsjubileet til den gjeve, men uskjønne statuetten.

SEIERHERRE: «Titanic»-regissør James Cameron kan smykke seg med å være den kreative hjernen bak tidenes største filmsuksess i Oscar sammenheng. «Titanic» vant 11 Oscar, inklusive beste film og beste regissør. Her kommer han sammen med «terminator» Linda Hamilton.

Av HALVOR ELVIK

Men skuespillerne fikk ikke priser. Leonardo DiCaprio var ikke nominert og holdt seg borte fra Hollywood i går. Og Helen Hunt snappet trofeet foran nesa på Kate Winslet - som ble sittende tomhendt på første benk.

Hun ble ikke kvitt sin klump i magen.

Supernevrotisk drittsekk

Men Jack Nicholson ble kvitt sin. Han sa han hadde hatt klumpen helt «til dette øyeblikket» da han nok en gang ble hedret av Oscar-juryen.

Jack var «The Man» da han tok prisen for beste mannlige skuespiller for hovedrollen i «As Good As it Gets». Verdens beste supernevrotiske drittsekk. God som gull.

Nicholson tok dermed steget opp i elitegruppa bestående av kun fire skuespillere som har fått tre eller flere Oscars. Før gårsdagens hadde Jack en for beste mannlige hovedrolle i «Gjøkeredet» fra 1975 og en for beste mannlige birolle for «Tearms of Endearment» i 1983.

Katharine Hepburn har fire Oscars. Ingrid Bergmann og Walter Brennan har tre hver.

«Titanic» kostet 1,5 milliarder kroner å lage, men kommer til å tjene mer penger enn noen annen film i historien. Den klarte ikke å sette Oscars-rekord med 12 priser, men fikk altså 11 som er like mange som «Ben Hur».

Taperen

Hvis kvelden hadde en taper, var det «Good Will Hunting» der Ben Afleck og Matt Damon måtte nøye seg med prisen for beste original-manus. Til gjengjeld jublet de så hardt for den tildelingen at de kanskje klarte å overdøve skuffelsen over at de og filmen ikke nådde opp i de gjeveste kategoriene.

Bortsett fra Robin Williams som fik sin første Oscar for beste birolle som matte-geniet Matt Damons psykolog.

For det ble tydelig for alle hva som virkelig teller da Susan Sarandon presenterte «Oscars familiealbum», bestående av kvinner og menn som har vunnet for beste skuespiller i hovedrolle eller birolle.

- De som for all framtid er vinnere av Oscars, som hun uttrykte det før hun inntok sin rettmessige plass på familiebildet.

Sist ankomne i kollegiet var Kim Basinger for beste kvinnelige birolle i «L.A.Confidential». Hun tok prisen som mange trodde ville gå til 87-årige Gloria Stuart for hennes birolle-prestasjon i «Titanic».

Kveldens gladeste

Men den kanskje aller gladeste i natt var Robin Williams som takket sin far som da han hørte at sønnen ville bli skuespiller, sa «flott. Bare sørg for å ha et yrke å falle tilbake på, såsom, sveising».