Trio sjalusi

- Forbindelsen mellom Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson og Georg Brandes var som et trekantforhold spekket med sjalusi og misforståelser. Det ligger en mengde sprengstoff i dette forholdet som man ikke har vært tilstrekkelig oppmerksom på tidligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ordene tilhører Per Dahl, universitetslektor og leder for det store Brandes-arkivet ved Universitetet i Århus. Der leder han blant annet arbeidet med en samlet utgave av Georg Brandes' internasjonale korrespondanse. Denne uka er han i Oslo for å sette seg nærmere inn i Brandes' brevveksling med Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson. Torsdag holder han også et foredrag ved Senter for Ibsenstudier, der forholdet de tre litterater imellom står i sentrum.

- Francis Bull utga på 1940-tallet en samling av Bjørnstjerne Bjørnsons brev, der også korrespondansen med Georg Brandes er tatt med. Nå viser det seg imidlertid at Bull her har utelatt enkelte passasjer - til dels avgjørende utdrag. Det er vanskelig i dag å si hva som er bakgrunnen for denne redigeringen. Men det kan virke som om det har bidratt til å dekke over spenningsforholdet mellom de to - og mellom Ibsen og Bjørnson.

- Hva gikk dette spenningsforholdet ut på?

- Poenget er at hver gang Brandes hadde et godt forhold til den ene av nordmennene, så ble forholdet til den andre dårlig. For eksempel hadde han et svært nært og godt forhold til Ibsen fram til midten av 1870-tallet, før det kom til et brudd som varte i om lag fem år. Årsaken var at han i denne perioden knyttet nære forbindelser til Bjørnson. Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson hadde et anstrengt forhold livet ut, et forhold som vekslet mellom nærhet og avvisning. Georg Brandes' program var jo å forene disse to egoene i en naturalistisk falanks - de to foregangsmennene for «det moderne gjennombrudd». Men den personlige kjemien var altfor komplisert til at han lyktes med denne sammenføringen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer