Verdens vinhovedstad

Den første vinstokken ble plantet utenfor Bordeaux i år 50 f. Kr. Den edle druedrikken preger fremdeles den gamle slavehandelbyen hvor Norge møter Skottland 16. juni.

Bortskjemte innbyggere

- Bordeaux er stor, men samtidig provinsiell. Menneskene her vet å sette pris på livet. Men de er noen svin fordi de er så bortskjemte, sier Jean-Pierre Xiradakis, som rår over grytene på den maleriske restauranten La Tupina - verdens nest beste bistro, ifølge The Herald Tribune.

Han skriver guider om byen, snakker om den i radioen og har skrevet en gastronomisk thriller som foregår i Bordeaux' ypperste og ikke lite snobbete miljø. Det som spiser østers med tilhørende pølse og årgangsvin, med lange, røde negler eller i mørk dress og slips.

Bordeaux er et paradis, sukker de henført. Sikkert, for noen. For de fleste er det vin det dreier seg om. Her har sjuåringene vinbarter og lærer vinslottsnavnene omtrent før de kan stave. Bordeaux er verdens vinhovedstad. - Ta Versailles, føy til Antwerpen og du oppnår Bordeaux, sa Victor Hugo. Bordeaux er mange Bordeaux'er.

På loppemarkedet på Place Quinconces, ved girondinernes fontene, på Café Francais på Place du Parlement, på en vinbar langs avenue de Tourny, i de brusteinbelagte gatene bak Porte Dijeaux, med de lekreste forretninger.

Vin, vin og atter vin
Bordeaux er alle vinslottene rundt Bordeaux. Hver dag går det turer fra turistkontoret. For et mer personlig besøk: Velg et navn, et favorittmerke, dra dit og ta de verdifulle vinrankene i nærmere ettersyn. Ta med flasker tilbake.
I Bordeaux lager skredderne store nok lommer til å romme en vinflaske. Bordeaux ligger tre kvarters kjøring fra havet og to og en halv time fra fjellet, men glemmer ikke helt fotballen. Les Girondins står deres hjerte nær. Stadion, Parc Lescure, er historisk. Der ble det spilt VM-kamper allerede i 1938. Hvem vant? I hvert fall ikke Norge. Sjansene burde være større i 1998. Da kan det feires i Bordeaux by night, som har den rette atmosfæren å by på langt ut i de små timer.