Ytringsfriheten og overvåkingen

Da Justisdepartementet i 1993 tok initiativet til en historisk undersøkelse av «norske overvåkings- og etterretningsmyndigheters samarbeid med bl.a. politiske organisasjoner/miljøer i etterkrigstiden», var det bl.a. for, om mulig, å unngå at Stortinget satte i gang sin egen gransking av påstander om ulovlig overvåking av norske borgere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«På et punkt er det grunn til å sette spørsmålstegn ved de bærende holdninger hos forfatterne av overvåkingshistorien. Det gjelder deres behandling av ytringsfrihetsperspektivet i bred forstand.»

Av HELGE SEIP

De to faghistorikerne Trond Bergh og Knut Einar Eriksen hadde imidlertid ikke kommet langt, før Stortinget nedsatte sin egen Lundkommisjon. Den innstillingen har vært studert og diskutert med virkninger som til tider skapte politisk dramatikk og statsrådskifte underveis. De to bindene som nå foreligger fra faghistorisk hold, gir en utfylling og dypere behandling av spørsmålene. Med sine over 1130 sider gir de to bindene om «Den hemmelige krigen. Overvåkingen i Norge 1914- 1997» både en langt bredere bakgrunn og dypere innsikt i betydningen av de nasjonale og internasjonale forutsetninger over tid for overvåkingstiltak som de fleste i prinsippet har ment man har hatt behov for. Striden gjelder i første rekke i hvilke former og hvor langt. I denne sammenhengen er det også nødvendig å se spørsmålet om egen utbygging av norsk overvåking på bakgrunn av at alternativet i praksis hadde blitt en ganske annerledes omfattende virksomhet i Norge fra amerikanske og britiske overvåkere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer