Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmen om en massemorder «I, Olga»

Den kvinnelige massemorderen:«En dag vil dere betale prisen for deres latter og mine tårer»

En sommerdag i 1973 tok 22 år gamle Olga Hepnarova sin grusomme hevn mot alle hun hatet. 

ENSOM ULV: Olga Hepnarovna hadde problemer på hjemmebane og slet med sin homofile legning og samfunnets konvensjoner.    Foto: Stillbilde fra Aktualne TV
ENSOM ULV: Olga Hepnarovna hadde problemer på hjemmebane og slet med sin homofile legning og samfunnets konvensjoner.    Foto: Stillbilde fra Aktualne TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En sommerdag i 1973 sto en gruppe eldre mennesker og ventet intentanende på morgenbussen da en lastebil kom kjørende i stor fart rett mot dem. Hyl fylte gatene og døde kropper lå tilbake. Litt lenger ned i gaten satt 22-åringen, som hadde prøvd å drepe dem, stille bak rattet.

«En dag vil dere betale for deres latter og mine tårer», hadde tsjekkiske Olga Hepnarova skrevet i dagboken sin.

22 år gamle Olgas dagbok var et varsel om det grufulle som skulle skje en gruppe uskyldige mennesker i Praha, skriver magasinet The Vice.

Sterk debut

KLIPPER HÅRET: Polske Michalina Olszanska spiller massemorderen Olga i Weinreb og Kazdas film. FOTO: iolgafilm.com
KLIPPER HÅRET: Polske Michalina Olszanska spiller massemorderen Olga i Weinreb og Kazdas film. FOTO: iolgafilm.com Vis mer

I filmen om Olga Hepnarova, «I, Olga», er nå er sluppet på strømmetjenesten Mubi, har regissørene Tomas Weinreb og Petr Kazda portrettert den kvinnelige morderen. Filmen åpnet Berlinalen i 2016.

Den norske filmfestivalen Oslofusion, tidligere Oslo Skeive Filmer Film Festival, beskriver filmen, som også tar for seg Hepnarovas forsøk på å finne sin homofile identitet og hennes kamp mot sosiale konvensjoner, som en svært sterk debutfilm.

'Dømmer dere til døden'

Ifølge nettstedet Allthatisinteresting var Hepnarova drevet av psykiske problemer og et intenst hat mot menneskeheten.

' Jeg er en ødelagt kvinne. En kvinne ødelagt av mennesker .. jeg kan velge om jeg vil drepe meg selv eller drepe andre. Min dom er: Jeg, Olga Hepnarova, offer for deres bestialitet, dømmer dere til døden'. Skrev Hepnarova til to avishus to dager før hun etterlot seg døde mennesker på gaten.

Åtte mennesker ble drept og tolv alvorlig skadet.

To år senere ble Hepnarova henrettet ved henging. Hun ble den siste kvinnen som ble henrettet i tidligere Tsjekkoslovakia.

Tror hun planla eget selvmord

DRAPSKVINNE: 22 år gamle Olga Hepnarovas psykiske problemer førte til et grusomt massedrap. Video: YouTube / MUBI Vis mer

- Det blir for enkelt å si at hun var gal. Jeg tror hun var veldig intelligent, men hun var fortapt og alene. Kanskje var hun for intelligent for menneskene rundt seg. Ingen forsto henne eller prøvde å forstå henne, sier polske Michalina Olszanska, som spiller Olga, til The Vice.

Olszanska spiller den kjederøykende, misantropiske og ensomme tenåringen i 70-tallets Tsjekkoslovakia.

Olszanska tror Olga satte seg i lastebilen for å gjennomføre sitt eget selvmord.

DØMT TIL DØDEN: Olga Hepnarova ble dømt til døden etter å ha kjørt ned flere mennesker på gaten. Her blir hun spilt av Michalina Olszanska. FOTO: iamolgafilm.com
DØMT TIL DØDEN: Olga Hepnarova ble dømt til døden etter å ha kjørt ned flere mennesker på gaten. Her blir hun spilt av Michalina Olszanska. FOTO: iamolgafilm.com Vis mer

- Hun ønsket det. Det er et veldig komplisert selvmord. I begynnelsen av filmen sier moren til henne at hun trenger en sterk vilje for å begå selvmord, og at dette er noe hun ikke har. Jeg tror hun har dette med seg hele sitt korte liv, sier hun.

Olszanska forteller at hun selv kjenner igjen følelsen av å ikke høre til i ungdomstida.

- Mange følte det sånn, men det er ikke alle som dreper mennesker. Jeg prøvde å grave i min egen fortid for å forstå hvordan hun følte, men ikke for å rettferdiggjøre hennes handlinger, sier Olszanska.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!