Anmeldelse: Steffen Kverneland - «En frivillig død»

Det er så klokt, så mesterlig utført

Steffen Kverneland dissekerer sine egne reaksjoner på farens selvmord.

RYSTENDE VERK. Steffen Kvernelands nye selvbiografiske bok er klokt og mesterlig utført, skriver Dagbladets anmelder. Foto: Lars Eivind Bones
RYSTENDE VERK. Steffen Kvernelands nye selvbiografiske bok er klokt og mesterlig utført, skriver Dagbladets anmelder. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Odd Kverneland var en ingeniør og oppfinner bosatt i Haugesund. Han var ansatt i firmaet Johannes Østensjø & co A/S der han blant annet konstruerte mosjonsapparater.

Den 8. juli 1981 tok han sitt liv i et lokale på jobben. Da var hans yngste sønn Steffen blitt 18 år.

Pappa Kverneland hadde lenge planlagt å ta sitt liv, men ville vente til sønnene var myndige, står det i boka.

Fresk satire

Steffen Kverneland er en litterær og visuell kunstner i utvikling. Fra sine røtter i tradisjonell tegneseriekunst, med fresk satire og kløktige parodier – ikke minst husker vi med fryd hans «Amputerte klassikere» her i Dagbladet – har han beveget seg mot et mer alvorspreget studium av seg selv og verden.

Og noe mer alvorspreget enn hans nye utgivelse om sin egen opplevelse av farens selvmord, er det vanskelig å tenke seg. Likefullt har også denne boka glimt av Kverneland-typiske skøyerstreker.

Gode tegneserier kombinerer det litterære og det visuelle på optimalt vis. I sin forrige utgivelse, det Brage-prisvinnende storverket «Munch», oppnådde Kverneland maksimal effekt ved å sette sammen autentiske sitater fra Munch, pastisjer over malerens berømte verker, enkelte selvportretterende innslag fra nåtiden og krasse karikaturer av kjente fjes fra Munchs tid, med August Strindberg og Ludvig Karsten som satiriske høydepunkter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer