Anmeldelse: Lars Monsen og Kjetil Østli, Lars Monsen: Mitt liv

Dette smaker av fugl!

Tåler vi mer Lars Monsen nå? Jada, takket være Kjetil Østli.

UTE MED BIOGRAFI: Lars Monsen har valgt riktig mann til å føre livshistorien sin i pennen, mener anmelderen. Foto: HENNING LILLEGÅRD
UTE MED BIOGRAFI: Lars Monsen har valgt riktig mann til å føre livshistorien sin i pennen, mener anmelderen. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Servitøren på Stortorvets Gjæstgiveri mister ikke bare munn og mæle, men også kopper og kar da Monsen, alfahannen, mannen med rovfugløynene åpenbarer seg sammen med journalist og forfatter Østli, ifølge deres nye bok «Lars Monsen: Mitt liv»

Men alle vi andre. Orker vi enda en omgang med Monsen minutt for minutt, akkompagnert gneldrebikkjer og kuldegrader?

Svaret ville vært et høylytt nei, om det ikke var for Kjetil Østli.

I første kapittel, kalt «Jeg tror ikke på flaks eller uflaks», beskriver han hvordan mannen som har gått Canada på langs og Norge på tvers, eller var det omvendt, svinger inn på gjestgiveriet:

«Her kommer han. Her kommer han ned Oslos gater, i svarte klær, med kunstige tenner, ustelt hår, vaiende kraftig overkropp, grove hender med rester av arr, en sammenpresset ryggsøyle, utslitt hofte, ekstreme lår, opererte knær, sterke legger og to føtter som har ført ham nærmere og nærmere sannheten om ham selv. Og la oss ennå ikke nevne sjelen, hva nå den er eller ikke er.»

Jeg leser på ny. Dette smaker av fugl! Ouverturen er som en taktfast parademarsj, den burde bli pensum på Journalisthøyskolen i kategorien portrettintervju.

Jeg leser videre og forstår etter hvert at Monsen og Østli deler en dyp og ektefølt fascinasjon for naturen og friluftslivet, og at bokprosjektet er kommet i stand etter to års kjennskap og vennskap. Jo, den prisbelønte Østli har igjen gjort research.

Nåtid og fortid

Fortellingen om Monsen og hans liv føres vekselvis i presens og preteritum, det meste i lange passasjer lagt i Monsens munn eller penn, i direkte og indirekte tale, avbrutt av en passe porsjon av det som må kunne kalles Østli-prosa.

Mye, alt for mye, av denne beretningen er basert på Lars Monsens 20 villmarksbøker, solgt i store opplag, men knapt viet oppmerksomhet av noen anmelder som litteratur. Det blir store doser repetisjon, det.

Enda en gang får fansen høre historien om lille Lars som overnatter ute i skogen for første gang som niåring, om loffingen i Børgefjell nasjonalpark, om Monsen i nærkamp med bjørn og ulv. Og om fattern, den gærne drosjesjåføren som stupte fra Vrengenbrua, og om boren Erik som døde av en overdose. Om ølfylla, eller krampefylla, i yngre år.

Åndelige sider

Men sannelig får vi ikke også vite at Lars Monsen, denne naturens mann, tror på det overnaturlige; han mener virkelig at englene fins.

Denne mannen som «hata religion» og valgte bort kristendomsundervisning på lærerhøgskole, han har nå fått sans for det åndelige, i den grad at han fører samtaler med de døde. Skjuler det seg en sjaman der inne i sjelen, hva den nå er eller ikke er? Jo visst. Lars Monsen er av samisk slekt på morssiden og har hatt seanser på Finnskogen. Herlige opplevelser!

Kjetil Østli henfaller sjelden til ironi og utlevering. Han drar på tur og tar sin mann på alvor: Med på kjøpet får vi fortellinger om ørretfiske og en firesiders, førstehånds instruksjon om båling, der stikkordene er vedsanking, opptenning, vedlikehold.

«Se stjernene. Kjenn kulden, legg mer ved på bålet, kjenn at du får det til, at du begynner å nyte det. (…). Dette hadde jeg i bakhuet da jeg var på krampefylla og Erik hadde vippa over. Og hvorfor ble jeg rolig ute? (…) Du sanker ved. Du finner en soveplass. Og fyrer bål. Da kan magi oppstå. Effekten av flammene, det snakker til dypet av menneskesjela, bålet snakker så og si til genene våre og det vi mennesker en gang kom fra.»

Alle har sitt

Om aldri så sjelelig, materialisten Monsen er aldri langt unna.

Han bor i arkitekttegnet hus på Liverud ved Glomma i Østfold og er i full gang med å sikre pensjonisttilværelsen gjennom markedsføring av merkeklær og turutstyr.

Ja, vi har ham nå?

Nei! Monsen byr på flere sider av seg selv. Mange kan kanskje ha interesse av å vite at mannen som har gått Canda på tvers stundom må bruke en halvtime hver morgen for å komme seg opp i stående stilling, at det verker i armer og bein, og at korsryggen er et kapittel for seg. Noen ganger klarte ha ikke å løfte kaffekoppen, den godeste Monsen. Kroppen klappet sammen. Kort sagt, vi har alle vårt kors å bære. Monsen hadde borrelia.

Men drivkraften da, spør Østli, hva vil du?

Livslengselen, er svaret. Lars Monsen vil oppleve livet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer