Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Får kjeft for å snakke om Kristus og Muhammed

Bråk blir det når du er filmstjerne og snakker om Kristus og Muhammed i samme setning. Det fikk Liam Neeson bitterlig erfare.

JULEFILM: Liam Neeson og Laura Brent posererte villig for fotografene på den røde løperen da «Lagenden om Narnia - Reisen til det ytterste hav» hadde verdenspremiere. Foto: Reuters/Scanpix.
JULEFILM: Liam Neeson og Laura Brent posererte villig for fotografene på den røde løperen da «Lagenden om Narnia - Reisen til det ytterste hav» hadde verdenspremiere. Foto: Reuters/Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Mens 6000 demonstrerende tigre marsjerte mot et av Londons mest eksklusive hotell, The Dorchester, satt Liam Neeson (58), som har gitt stemmen til løven Aslan,  inne i varmen for å snakke om sin nye film «Legenden om Narnia - Reisen til det ytterste hav». 
Den tredje i rekken Narnia-filmene er basert på de verdenskjente bøkene til C.S Lewis. Den britiske forfatteren sa at en av de viktigste karakterene i romanserien, løven Aslan, var basert på selveste Kristus.
  
Stridens kjerne
 - Løven Aslan symboliserer en Kristus-lik figur. Men for meg symboliserer han også Muhammed, Buddah — alle de store spirituelle lederne og profetene, sier Liam Neeson med dyp og rolig stemme, mens en tannpirker vippet opp og ned i munnviken. Han er Oscar-nominert for sin uforglemmelige rolle i Schindlers liste, har spilt i storfilmer som Star Wars, Batman Begins og Taken.

Fansen raser
De demonstrerende Tamiltigrene utenfor hotellet roper sin misnøye mot Sri-Lankas president. De blir møtt av bevæpna politi. Liam Neeson blir møtt av rasende fans etter sin uttalelse om at løven Aslan også kunne representere den islamske profeten Muhammed. De mener Neeson prøver å være politisk korrekt og at han nå ruinerer Narnia-forfatterens ettermæle.
Den tidligere sekretæren til avdøde C.S Lewis opprørt.
- C. S Lewis ville snudd seg i graven hvis han hadde hørt hva Liam Neeson sa. Mens forfatteren levde sa han eksplisitt at alle Narnia-historiene omhandlet Kristus. Narnia har ingenting med Islam å gjøre, sier Walter Hooper til The Telegraph.

 En tidligere redaktør og livslang tilhenger av Narnia-serien ga Neeson en verbal kilevink ved å si at Neesons uttalelser var et svik mot foratterens intensjoner.

 - Løven Aslan er etablert som selve symbolet på Kristus fra første til side i romanserien. Det er helt utrolig at Neeson kan være så dum at han ikke har skjønt det, sier William Oddie til britisk presse.

Tragisk ulykke
 
Liam Neeson har ennå ikke tatt til motmæle. For ham er stormen rundt noen ord som falt på en pressekonferanse en kald vinterdag i London, som en mild bris å regne i forhold til tragedien som rammet skuespilleren og hans familie for ett år siden. Da døde kona, Natasha Richardson, i en tragisk skiulykke. Neeson spilte inn film i Canada da han fikk telefonen som mørkla livet hans.

Gråt på premieren
 Liam Neeson sitter bakoverlent i lyset fra hundrevis av lamper i krystall på pressekonferansen om siste Narnia-film. Han forteller at han ble rørt til tårer da filmen hadde premiere i London kvelden før.

 - Ja, jeg gråt og jeg hørte rykter om at Dronningen også felte en tåre, sier Neeson. Han forteller at han synes det var frustrerende ikke å være på settet under innspillingen. Rolletolkningen hans ble gjort i et lydstudio i ettertid.

- Jeg fikk jo ikke vært der sammen med de fantastiske skuespillerne og regissøren, sier Neeson som nå har gleden av å sitte i samme rom som de andre både medskuespillere, produsenter og regissør.

Mye følelser
 
Regissør Michael Apted forteller dette om den tredje Narnia-filmen:

 - Dette er en intim film, med mye følelse og hjerte.

I perioden 1949 til 1954 skrev Lewis i alt sju Narnia-bøker. Tre av dem er nå festet til filmen. Den første "Løven, heksa og klesskapet"  kom i 2005, den andre "Prins Kaspian" ble lansert i 2008. Nå kommer altså "Reisen til det ytterste hav".
Produsent Mark Johnson vil lage flere Narnia-filmer.
 - Vi må se hvordan det går med denne, men vi håper å kunne lage filmer av alle bøkene, sier han med Dagbladet som tilhører.   

KONTROVERSIELL: - Løven Aslan symboliserer en Kristus-lik figur. Men for meg symboliserer han også Muhammed, Buddah — alle de store spirituelle lederne og profetene, sier Liam Neeson
KONTROVERSIELL: - Løven Aslan symboliserer en Kristus-lik figur. Men for meg symboliserer han også Muhammed, Buddah — alle de store spirituelle lederne og profetene, sier Liam Neeson Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!