DEBATT

Debatt: Pleiepengeordningen

Jammen flaks at sønnen min fikk kreft i fjor

Endringen i pengepleieordningen vil bety en innskrenkning av rettighetene og gi en vanskelig økonomisk situasjon for foreldre med kreftsyke barn.

Illustrasjonsbilde: Pingpao / Shutterstock / NTB scanpix.
Illustrasjonsbilde: Pingpao / Shutterstock / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Andreas Veggeland, pappa.
Andreas Veggeland, pappa. Vis mer

I august 2015 skjedde det utenkelige som egentlig alltid rammer noen helt andre. Min da ett år gamle sønn ble diagnostisert med blodkreft. Ett av de mange sjokkene som ventet oss den første tiden, var da legene på Haukeland fortalte oss at vi kunne forvente en behandlingstid på to og et halvt år.

Heldigvis lever vi i et land med et velutviklet sosialt system, og både jeg og min kone kunne bruke tiden på å pleie vårt alvorlig syke barn uten å bekymre oss for økonomi. Foreldre med alvorlig syke og pleietrengende barn har nemlig rett på pleiepenger som kompensasjon for bortfall av arbeidsinntekt.

Når regjeringen i sitt statsbudsjett for 2017 nå skryter av at de skal bruke flere millioner på pleiepengeordningen, så må jeg si at jeg blir sittende med en kvalm følelse. Joda, regjeringen har rett i at endringene medfører at enda flere vil ha rett til å motta pleiepenger. Men de gjør på ingen måte rede for hvorfor de ignorerer høringssvarene fra organisasjoner som Kreftforeningen, Barnekreftforeningen og Norges Handikapforbund.

Alle disse organisasjonene, samt en rekke privatpersoner - de av oss som orket å reagere midt i tøffe behandlingsforløp - har kommet med høringsuttalelser hvor følgende blir understreket:

Pleiepenger er en ordning som er knyttet til barnets behov og en rettighet som følger barnet. Nettopp derfor er det urimelig at den likestilles med for eksempel sykepenger hvor mottageren av ytelsen er den som har rettigheten. Endringen vil bety en innskrenkning av rettighetene og gi en vanskelig økonomisk situasjon for foreldre med kreftsyke barn.

Dersom pleiepengereformen blir gjennomført slik regjeringen foreslår, vil alle vi foreldre som går igjennom langvarige og tøffe behandlingsforløp sammen med våre syke barn, måtte tåle en kraftig reduksjon i inntekt etter at det første året med behandling er ferdig.

Etter det første året med pleiepenger, skal utbetalingen reduseres til 66 prosent av tidligere lønnsinntekt. For noen få familier med alvorlig syke barn vil dette få store konsekvenser. Er det virkelig slik vi ønsker at foreldre i en allerede ekstremt krevende situasjon skal ha det? Regjeringen kunne enkelt ha lagt inn et unntak for barn med svært alvorlige eller progredierende sykdommer, men nei.

Her tas det ikke hensyn til familier med barn som er rammet av de verste og mest alvorlige sykdommer.

For min egen del priser jeg meg lykkelig for at sønnen min ble syk allerede i fjor. Når pleiepengene endres i oktober 2017, har gutten min forhåpentligvis bare fire måneder igjen av behandlingen. (Vi håper og ber om at vi slipper tilbakefall).

Fire måneder med redusert inntekt skal vi saktens greie. Men dessverre er vi ikke den eneste familien i dette landet med et alvorlig sykt barn.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer