<strong>STRIDENS KJERNE:</strong> Den sosialdemokratiske partilederen Liviu Dragnea. Foto: AP / NTB Scanpix
STRIDENS KJERNE: Den sosialdemokratiske partilederen Liviu Dragnea. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

KOMMENTARER

Kaos i Romania

Korrupte Romania skal lede EU

Det svakeste leddet i kjeden skal lede EU i et skjebneår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

SEU-kommisjonens mektige leder Jean-Claude Juncker brukte den siste helga i 2018 til å gå til det oppsiktsvekkende skritt å si at landet som fra nyttår skal lede EUs råd ikke er modent for oppgaven.

- Regjeringen i Bucuresti har ikke fullt ut forstått hva det innebærer i lede EU-landene, sa Juncker til Welt am Sonntag. Han fortsatte:

- Klok handling forutsetter villighet til å lytte til andre, og en sterk vilje til å sette egne bekymringer til side.

Det er det totale fraværet av demokratisk sinnelag i den rumenske regjeringen, omfattende korrupsjon og åpne forsøk på rulle tilbake korrupsjons-lovgiving som får Juncker til å bruke storslegga.

2019 er året da Storbritannia etter planen skal tre ut av EU, det er året da striden om flyktninger langt fra er løst, og året da unionen utfordres av nasjonalister og populister. Og i stedet for å ha en stødig hånd ved roret i årets første seks måneder, skal unionens arbeid i prinsippet ledes av det man med god grunn kan kalle det svakeste leddet i kjeden.

Grunnen er at Romanias ledende politiske kraft er Liviu Dragnea, leder av det sosialdemokratiske partiet PDS. Han kan ikke selv være statsminister, fordi han har en betinget dom på to år for å ha organisert valgfusk i en folkeavstemning i 2012 om riksrett mot president Traian Basescu. Han har i tillegg en dom for korrupsjon på tre og et halvt år fra i sommer, som ikke er rettskraftig. Imens gjør Dragnea og hans parti PDS alt de kan for å endre lovverket på en måte som vil gi amnesti til partieier Dragnea. De presser på for å få vedtatt en amnestilov, skreddersydd for sin mann.

Imens ledes regjeringen av Viorica Dancila. Hun har hatt jobben siden januar i år, men har allerede stått i en rekke kontroverser. En var da hun kalte en politisk motstander «autist». En annen da rektoren ved Universitetet i Bucuresti sa at hun snakket et språk som var vanskelig å forstå, fordi det var «fult av syntaktiske konstruksjonsfeil og logiske inkonsekvenser». Men så er Dancila bare stedfortredende statsminister, etter planen til Dragnea skal frikjennes.

President Klaus Johannis sa i november at Romania egentlig ikke var klar til å ta over formannskapet i EU, som roterer mellom alle medlemsland. Han henviste til en rapport fra EU-kommisjonen og en resolusjon i EU-parlamentet som inneholdt kritikk av regjeringen.

- Det (kritikken) forteller oss at Romania har gått tilbake i tid til før EU-innlemmelsen i 2007, sa han.

Og traff spikeren på hodet. Romania var det eneste landet i den kommunistiske leiren som hadde en voldelig revolusjon da kommunist-regimene falt høsten 1989. Diktator Nicolae Ceausescu ble skutt sammen med sin forhatte kone Elena etter at de forsøkte å flykte i romjula det året. Ceausescu presiderte over det aller mest rigorøse undertrykkelses-apparatet i østblokken på 1970- og 80-tallet. Men den rumenske kommunismen var samtidig strengt nasjonalistisk og åpent sjåvinistisk.

Da Ceausescu var død var Romania det mest kaotiske av de nå post-kommunistiske landene. Med jevne mellomrom dro militante gruvearbeidere til hovedstaden Bucuresti for å «rydde opp». Imens overlevde strukturene både i kommunistpartiet og ikke minst i det fryktede sikkerhetspolitiet Securitate. Det er noen av disse strukturene som nå er kjernen i det sosialdemokratiske partiet, som altså bare er et halvveis revidert kommunistparti. Men det er et parti der Ceausescus rigorøse nasjonalisme har overlevd. Partieier Dragnea understreker for eksempel så ofte han kan at motstander og president Johannis tilhører Romanias tyske minoritet.

Til slutt: Partieier Dragnea har krevd at det blir reist riksrettstiltale mot president Johannis fordi han sa at Romania ikke var klar til å overta EU-formannskapet. Omtrent sånn er stemningen i landet som nå - etter modellen - skal lede andre land mot ei lysere framtid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer