Kranglefant på nettet

Tenk deg en drosjesjåfør av den mest pratsomme typen, kryss ham med en dataekspert og tilsett en dråpe akademiker. Da får du Erik Naggum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Jeg elsker drosjesjåfører, sier mannen som så langt har postet 6122 meldinger på Internett. I fjor brukte han for øvrig 9000 kroner på pizza, levert på døra hjemme i hybelleiligheten på Stovner i Oslo, hvor han også tjener sitt daglige brød som datakonsulent.

DE FLESTE SOM HAR Internett som jobb eller hobby, vet hvem Erik Naggum er. I utlandet er han kjent som forkjemper for sin egen løsning på hvordan nettets millioner av tekstsider skal bli lettere å søke i. I Norge er han en ilsk og kompromissløs debattant som har svært liten tålmodighet med sine opponenter dersom de farer med kunnskapsløst tøv. Og det gjør de ofte, ifølge Naggum. Han tar ikke fem øre for å avskrive folk som kvalifiserte idioter, eller å anbefale dem psykiatrisk hjelp.

- Mange av de meldingene du finner på nettet, ville ikke egne seg på trykk i en avis, sier Naggum.

- De kan heller ikke framføres i en foredragssal, eller i TV eller radio. Men når du aktivt oppsøker en nyhetsgruppe - og det må du jo - er du innforstått med at du her kan bryte de fleste regler. Det er premissene, og dem har du godtatt når du går inn.

Det finnes tusenvis av ulike diskusjonsgrupper, sortert etter emne. Bare i Norge finnes det over 150, for alt fra deLillos-fans til hundeelskere. Den suverent mest populære nyhetsgruppa i Norge heter «no.general». Her fyrte Erik Naggum av sine meldinger så det luktet svidd. Gruppa var på en måte nettets svar på Per Ståle Lønnings «Sentrum».

- DET VAR HELT VILT. Vi var rundt 20 som diskuterte, mens 40000 leste oss hver dag. Jeg skrev ikke for å underholde, men det ble likevel underholdning for folk, sier Naggum.

Han gikk lei av å være hovedattraksjon, og oppsøkte andre og mer eksklusive fora.

Naggums hovedkjepphest er inkompetanse. Enten det gjelder nettfolk, politikere eller datakolleger - han avskyr folk som ikke vet hva de snakker om og ikke gjør jobben sin.

- Et inkompent menneske bryr seg ikke om hva som er sant eller riktig. Et kompetent menneske bryr seg. Jeg kan se det på måten hun eller han skriver på. Og jeg tar sjelden feil av folk. For øvrig mener jeg at det burde være straffbart å spre feilinformasjon!

- Hvorfor så høyt aggresjonsnivå? Hvorfor kan man ikke på nettet ha en saklig diskusjon om ballen, uten å slå mannen halvt i hjel?

- På nettet har du ikke noe ansikt. Du vet for eksempel ikke alltid om det folk skriver, er ironisk ment. Kommunikasjonen foregår kjapt - det er ikke alle som greier å følge med i et slikt tempo. Det ligger i nettdiskusjonens natur at temperaturen stiger fort. Men det er viktig at debattantene ikke bryter ut av nettsfæren og for eksempel ringer. Det er utillatelig, sier Erik Naggum.

Erik Naggum (33) legger ikke fingrene imellom når han diskuterer på nettet. Folk som ikke vet hva de snakker om, har han lite til overs for. Men katten XYZZ er han veldig glad i.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer