KUNSTPROSJEKT:  Olaf Karlsen er en lokal kunstner i Farsund. I helga inviterte han folk til å delta i sitt kunstprosjekt på Kviljoodden da NRKs sommerbåt skulle kjøre forbi. Dessverre var det ingen som møtte opp, så da måtte han gjøre nakenprosjektet alene. Foto: Bjørn Hoel / Lister24
KUNSTPROSJEKT: Olaf Karlsen er en lokal kunstner i Farsund. I helga inviterte han folk til å delta i sitt kunstprosjekt på Kviljoodden da NRKs sommerbåt skulle kjøre forbi. Dessverre var det ingen som møtte opp, så da måtte han gjøre nakenprosjektet alene. Foto: Bjørn Hoel / Lister24Vis mer

Olaf (68) inviterte bygda til å være nakne da NRKs sommerbåt kjørte forbi

Men ingen dukket opp. - Jeg ble forbannet. Jeg kalte alle for feiginger.

(Dagbladet): Lørdag 1. august skulle NRKs sommerbåt «MS Sjøkurs» passere Farsund på sørlandskysten.

Da hadde kunstner Olaf Karlsen (68) planlagt et aldri så lite kunstprosjekt, kalt Strandfolket, ute på Kviljoodden.

I en sak i lokalavisa Lister24 inviterte han folk til å stille opp på prosjektet, der det var tenkt at alle skulle stå nakne på rekke og rad langs stranda og hilse båten velkommen.

Ingen møtte opp Det var bare et problem. Det var ingen som stilte opp.

- Jeg ble forbannet. Jeg kalte alle for feiginger lørdag, sa Karlsen på spørsmål om hvordan han reagerte på den manglende oppslutningen, til Lister24.
Til Dagbladet sier han at han ikke var så overrasket over det dårlige oppmøtet.

- Folk er livredde for sånt. I sånne lokalsamfunn som det her er folk så opptatt av hva folk skal tro og flere var nok litt bekymret for om de eventuelt skulle komme med på NRK-sendingen, sier han og fortsetter:

- Jeg er jo naturist og har stått for det i lang tid, så jeg er ikke redd. Jeg er nok friere enn folk flest, sier han.

Han forteller at han ofte føler seg i overkant radikal i lokalmiljøet.

- Det er litt sånn bibelbelte her og det er viktig for meg å bekjempe småligheten. Jeg føler meg ofte som en veldig radikal person i dette miljøet, sier han.

- Ikke et nakenstunt Ifølge Karlsen kan ikke prosjektet karakteriseres som et «nakenstunt», som flere omtaler det som. For ham er det snakk om kunst. Den lokale kunstneren pleier å stå naken ute på stranden på Kviljoodden og male, og er godt kjent for det i lokalmiljøet.

Et av hans tidligere malerier herfra viser nettopp en lang rekke med mennesker som står skuldre om skuldre langs stranda - også da i adams drakt.

- Tanken var at jeg skulle realisere dette maleriet i virkeligheten. Det er ikke et stunt, det er en mening bak. Det symboliserer styrke og solidaritet at man står sammen skulder mot skulder ut mot havet når båten passerer, sier han.

Da ingen dukket opp til kunstprosjektet hadde Karlsen klekket ut en plan B. Han skulle stå naken ute på stranda og male, slik han pleier.

- Det eneste problemet var at det var veldig kaldt den dagen. Det blåste surt, men jeg holdt ut, sier han.

Ifølge Karlsen har han fått lite negative tilbakemeldinger på prosjektet, til tross for at få ville delta. Han tror at folk innerst inne er mer enige med ham enn det man skulle tro.

Ikke på tv Folk trekker ofte frem at han er modig. Flere har imidlertid satt spørsmålstegn ved hvorfor ikke prosjektet hans ble fanget opp av NRK-kameraene.

- Folk ble litt skuffa over at de ikke fikk sett meg på tv, men det er mulig NRK synes det ble litt mye, sier han.

Prosjektleder for Sommeråpent på NRK, Stig Karlsen, sier til Dagbladet at de ikke hadde fått med seg kunstnerens stunt.

- Dette er ikke en sak jeg kjenner til og det var ikke noe vi fikk med oss når vi seilte forbi, så det ble derfor ikke fanget på kameraene heller, sier han.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram