Rock’n’rus

Smart og medrivende fra Oslos rocke-, rus- og universitetsmiljø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Christian Refsums første roman er blitt en både smart og underholdende bok om tilfeldige, men avgjørende livsvalg, om rus, rock, bøker og skriving og om det komplekse forholdet mellom virkelighet og fiksjon. «Ingen vitner for vitnet» fortelles av den middelaldrende professoren Bjørn Harlem, som er blitt rammet av fortida: «Jeg har lest gjennom innlegget om biomakt og narkomani så mange ganger at jeg er dritt lei. Jeg tenker på Krohgen, og på at noe i mange år har stoppet meg fra å tenke på dette stedet…»

Historien om rusmisbrukerherberget Krohgen, med sine nedkjørte sniffere og voldelige vakter, slipper ikke taket i Harlem, som selv arbeidet der seint i 1980-åra. Med «den unge verneassistenten Bjørn Harlem» i hovedrollen, begynner han å skrive om Krohgen i «kvasifiksjonalisert form».

Mordmysterium

«Ingen vitner for vitnet», som delvis foregår hjemme hos familien Harlem og på universitetet sommeren 2006, delvis i Oslos rocke- og rusmiljø seint i 1980-åra, handler slik sett om å skrive og huske og tematiserer skyldspørsmål og omkostningene ved å fortelle om «virkelige» hendelser. Det gir boka flere lag: Fortelleren skriver på mer enn én tekst om Krohgen og reflekterer stadig over sitt eget ståsted og hvordan historien bør fortelles. Det er uklart hvilke deler leseren av «Ingen vitner for vitnet» får se, hva fortelleren har tenkt å publisere, i hvilken form og for hvilket publikum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer