LEDER

Norge skinner ikke av uskyld på lista over korrupte land:

Smøringen som truer all tillit

Norge kan slipe våpnene i kampen mot korrupsjon. Et viktig tiltak vil være mer åpenhet rundt store formuer, økonomiske transaksjoner og eierskap.

KORRUPSJON: Eirik Jensen i rettssalen. To ganger har rettsvesenet kommet til at han er skyldig i korrupsjon, men spørsmålet er ikke endelig avgjort. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KORRUPSJON: Eirik Jensen i rettssalen. To ganger har rettsvesenet kommet til at han er skyldig i korrupsjon, men spørsmålet er ikke endelig avgjort. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Korrupsjon og smøring er gift som lammer de gode kreftene som holder samfunnet sammen. Den svekker tilliten menneskene imellom og angriper folkets forhold til myndighetene og de offentlige institusjonene. Korrupsjonen ødelegger konkurransen i næringslivet, gjør varene dyrere og svekker den politiske og rettslige rettferdigheten. Den er som skjeggkreet: Har du fått uvesenet inn i huset så synker verdien, og det er krevende å utrydde krypet.

Nå foreligger den årlige utgaven av Transparency Internationals korrupsjonsindeks. Der skinner ikke Norge like sterkt som på oversikter som måler nivået på rettsstat, ytringsfrihet og levekår. Vi går ett poeng ned, til 84 av 100, og detter samtidig til en sjuendeplass. Best i klassen er Danmark med 88 poeng, New Zealand med 87 og så følger de med 85 poeng: Finland, Singapore, Sverige og Sveits. USA scorer bare 71 poeng av 100 mulige og faller for første gang ut av topp 20-lista.

Helt i den andre enden finner vi land som Jemen, Sør-Sudan, Syria, Afghanistan, Libya, Irak, Kongo og andre stater som knapt henger sammen. Det er en forbindelse mellom demokrati, rettstat og nivået på korrupsjonen. Autoritære eller totalitære stater har mest korrupsjon. Ifølge Transparency bidrar den manglende evnen til å kontrollere og bekjempe korrupsjon til en global demokrati-krise. Det er snakk om en ond sirkel: Korrupsjonen undergraver demokratiske tradisjoner, som i neste omgang fører til at svekkede institusjoner blir mindre i stand til å kontrollere korrupsjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer