Vend dem ryggen

Ingress

Meninger

Norske muslimer mobiliserer for første gang til en storstilt demonstrasjon mot jihadister. De er lei av at Islamsk Stat og Profetens Ummah får dominere debatten og skape et fiendebilde av muslimer. De vil markere at ekstremistenes hatefulle verdensbilde ikke er representativt for det store flertall av norske muslimer. Initiativet kom fra unge muslimer, men i går gikk Islamsk Råd inn som medarrangør. Det er et viktig signal.

Paraplyorganisasjonen, som ifølge sin hjemmeside har over 60 000 medlemmer i Norge, har fått kritikk for å være unnlatende og vag i sin omtale av både IS og Profetens Ummah, ikke minst etter Ubaydullah Hussains skremmende intervju i VG sist helg, hvor han uttrykte støtte til IS. Norske muslimer skal ikke stilles til ansvar for terrorisme som begås i islams navn, og har med rette protestert når det dukker opp krav om at de skal ta avstand fra ekstremistisk vold.

Utviklingen i Levanten fordrer likevel klar tale fra muslimske institusjoner når vi vet at jihadistene aktivt forsøker å rekruttere unge norske muslimer. Flere nordmenn deltar allerede i kamper i Syria og Irak, og PST frykter at terroren med tid kan flytte hjem. Det er en tragedie for dem som lar seg forføre av galskapen, selv om tiltrekningen for muslimsk ungdom ikke skal overvurderes.

En forsikring mot at ekstremisme skal få grobunn i Norge er klar og utvetydig informasjon fra ledere i muslimske miljøer. Når Islamsk Råd og forstandere som Basim Ghozlan, stiller seg bak demonstrasjonen, er det håp om at budskapet er særdeles tydelig, også til den delen av storsamfunnet som frykter at Hussein og hans meningsfeller representerer flere enn en ytterst marginal gruppe, og til dem som bruker frykten til å skape splid og bekrefte fordommer.

Den beste motgift er likevel at ungdom engasjerer seg. Slik ungdom ledet an i oppgjøret med nynazister og rasister på 1980- og 90-tallet, må de unge også stå imot islamistisk ekstremisme og vold. Ved å bruke sin rett til fredelig demonstrasjon viser de samtidig at demokratiet trumfer fascisme og undertrykkelse. Ubaydullah Hussein bruker sin ytringsfrihet til å spre hat og frykt. Det er på tide å vise at han står alene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.