Sri Lanka:

Opprøret er et dårlig varsel

Det folkelige opprøret på Sri Lanka kan være et varsel om sult og opprør flere steder i verden, etter krigen i Ukraina.

FOLKETS KONTROLL: Presidentpalasset i Colombia på Sri Lanka ble stormet denne uka. Foto: AP / NTB
FOLKETS KONTROLL: Presidentpalasset i Colombia på Sri Lanka ble stormet denne uka. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

En upopulær president har dratt i eksil, et presidentpalass og en statsministerbolig er stormet av demonstranter. Opprør står skrevet med store bokstaver i et skjørt demokrati. Sri Lanka er et grelt eksempel på politisk kynisme og vanstyre, men også et varsel om tider som kan - og trolig vil - komme.

For opprøret retter seg mot både korrupsjon og en nærmest galopperende dyrtid. Og krigen i Ukraina har også kommet til øya i Det indiske hav, med prishopp på mat, bensin og diesel.

FLYKTET: Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa har flyktet etter at boligen hans ble omringet av sinte demonstranter lørdag 9. juli, melder AFP. Vis mer

Bare for å minne om det: Den arabiske våren i 2011 begynte som en protest mot økte matpriser og trusler om mat-knapphet. Dette blåste liv i minst tre fullstendig utmattende borgerkriger, og enda mer ulykke, i den arabiske verden.

Den avgåtte presidenten Gotabaya Rajapaksa på Sri Lanka går også i sin egen mektige familie under kallenavnet «The Terminator», mannen som knuser all motstand. Slik han gjorde da han var forsvarsminister mellom 2005 og 2015, da han knuste den tamilske væpnede motstanden, mens broren Mahinda var president.

Gotabaya Rajapaksa er mistenkt for å ha ansvar for krigsforbrytelser av menneskerettighetsorganisasjoner, og så mange som 40 000 tamiler skal ha blitt drept eller er forsvunnet i borgerkrigen.

Men nå er det motstanden som har knust presidenten og - kanskje - Rajapaksa-dynastiet. En tredje bror har forlatt posten som finansminister, mens storebror Mahinda - den tidligere presidenten - gikk av som statsminister i april.

At Gotabaya Rajapaksa til slutt måtte flykte kom ikke som noen stor overraskelse. Tegnene i tiden har vært mange. Det alvorligste er at den normalt grøderike øya er i ferd med å gå tom for mat. En nylig avgått statsminister - ikke i slekt - har overfor parlamentet sagt at økonomien har «fullstendig kollapset». Verdens matvareorganisasjon sier at hver 4. innbygger står i fare for å sulte. Inflasjonen fra juni i fjor til juni i år var på 80 prosent.

Og det vil bare bli verre, fordi mange bønder nå ikke har råd til å så. Dessuten så er gjødsel en kritisk mangelvare fordi presidenten på flukt i fjor helt plutselig la ned forbud mot bruk av kunstgjødsel. Det førte til dramatisk produksjonsnedgang i landbruket, og tap av inntekter for bøndene.

Presidentstolen er fylt av en tidligere statsminister, som har innført unntakstilstand. Uten at det løser noe som helst. Sri-Lanka er den vanstyrte øya som kan bli et dårlig varsel for andre vanstyrte land i ei tid der konsekvensene av krigen i Ukraina blir et forstørrelsesglass på verdens elendighet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer