AGENT FOR KIM-IL-SUNG: Kim Hyun-hui (51) bombet et sørkoreansk fly med 115 mennesker om bord i 1987 på ordre fra Nord-Koreas diktator Kim Il-sung. Foto: GETTY IMAGES NEWS / ALL OVER
AGENT FOR KIM-IL-SUNG: Kim Hyun-hui (51) bombet et sørkoreansk fly med 115 mennesker om bord i 1987 på ordre fra Nord-Koreas diktator Kim Il-sung. Foto: GETTY IMAGES NEWS / ALL OVERVis mer

Denne tobarnsmora (51) ble massemorder på oppdrag for Nord-Korea

Sprengte sørkoreansk fly i lufta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For 25 år siden plasserte Kim Hyun-hui (51) ei bombe i et sørkoreansk fly og drepte 115 mennesker. Udåden utførte hun på direkte ordre fra Nord-Koreas mektige diktator Kim Il-sung, skriver BBC.

BBC har møtt 51-åringen som nå bor på ukjent sted i Sør-Korea med sin mann og sine to barn. Hun frykter, med god grunn, at nordkoreanske myndigheter fremdeles ønsker henne tatt av dage.

Den tidligere nordkoreanske agenten er en angrende synder med en svært spennende historie å fortelle.

Agent-trening Kim Hyun-hui møter BBC med myk stemme og et forsiktig smil. Hun forteller hvordan hun som 19-åring ble rekruttert som agent for det nordkoreanske regimet fra et eliteuniversitet i Pyongyang hvor hun studerte japansk.

Dermed startet seks år med målrettet trening, tre av dem sammen med en ung japansk kvinne, Yaeko Taguchi, som var blitt kidnappet fra sitt hjem nord i Japan. Taguchi lærte Kim Hyun-hui å snakke og te seg som en japaner.

Etter de seks årene med trening var Kim Hyun-hui klar for sitt dødelige oppdrag. Året var 1987 og Sør-Korea var vertsnasjon for OL i Seoul. Nord-Koreas leder Kim Il-sung og hans sønn Kim Jong-il ville gjerne sette en stopper for den internasjonale sportsbegivenheten.

- Før Seoul-lekene ble jeg kontaktet av en høyerestående offiser som beordret oss om å ta ned et sørkoreansk fly. Han sa det ville skape kaos og forvirring i Sør-Korea, forteller Kim Hyun-hui.

Drepte 115 Kim Hyun-hui og en medsammensvoren gikk om bord i et Korean Airlines-fly i Bagdad. Hun plasserte ei bombe i flyets bagasjehylle. Under ei mellomlanding i Abu Dhabi forlot de to nordkoreanske agentene flyet. Noen timer seinere gikk bomben av over Adaman-sjøen og alle 115 om bord ble drept.

Men de to agentene kom seg ikke unna. De ble funnet i Bahrain. Kim Hyun-huis medsammensvorne tok sitt eget liv med en sigarett dyppet i cyanid, mens Kim selv ble tatt til fange og ført til Seoul.

Hun ble ført ned i en underjordisk bunker hvor avhørene startet. En stund klarte hun å fastholde at hun var japaner, men hun brøt sammen til slutt.

Direkte ordre - Å innrømme det jeg hadde gjort var en stor avgjørelse å ta. Jeg trodde familien min i Nord-Korea ville havne i fare. Men så tenkte jeg at det ville være riktig overfor alle ofrene og deres familier, sier Kim Hyun-hui.

I avhørene gjorde hun det helt klart at ordren om å bombe flyet kom direkte fra Kim Il-sung eller sønnen Kim Jong-il.

- Jeg ble opplært til at Kim Il-sung var Gud, har hun tidligere sagt til The Globe And Mail.

I dag hater hun regimet hun en gang var villig til å ofre alt for.

- Det finnes ikke noe annet land som Nord-Korea. Folk utenfor kan bare ikke forstå. Hele landet handler om å vise lojalitet til den kongelige Kim-familien. Det er som en religion. Folk er fullstendig indoktrinerte. Det finnes ingen menneskerettigheter, sier den tidligere agenten.

- Lei meg Hun angrer sårt på udåden hun utførte for 25 år siden.

- Når jeg tenker tilbake blir jeg lei meg. Hvorfor måtte jeg bli født i Nord-Korea? Se på hva det gjorde med meg, sier Kim Hyun-hui.

I 1989 ble Kim Hyun-hui dømt til døden i Sør-Korea, men hun ble senere benådet av president Roe Tae-Woo. I ettertid giftet hun seg med en offiser i den sørkoreanske etterretningstjenesten, og hun har to barn med ham.

I dag søker hun trøst i kristendom og i møter med familiene til dem hun drepte i 1987.

- Når jeg møter familiene, klemmer vi hverandre og gråter, sier Kim Hyun-hui.

Hvordan det gikk med hennes egen familie i Nord-Korea vet hun ikke sikkert. På spørsmål om det fylles øynene hennes med tårer og hun rister på hodet.

- Jeg vet ikke hva som skjedde med dem. Jeg er blitt fortalt at de ble fraktet bort fra Pyongyang til en arbeidsleir.