«NAM, NAM». Fjordman kaller Per Fugelli  for et «historieløst fjols» etter kronikken til Fugelli hvor han skrev at «Anders Behring breivik bygget sin paranoia med råstoff fra Fjordman». Fugellis svar på personkarakteristikken: «Nam, nam». Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
«NAM, NAM». Fjordman kaller Per Fugelli  for et «historieløst fjols» etter kronikken til Fugelli hvor han skrev at «Anders Behring breivik bygget sin paranoia med råstoff fra Fjordman». Fugellis svar på personkarakteristikken: «Nam, nam». Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

Fjordman kaller Fugelli et «historieløst fjols». «Nam, nam», sier Fugelli

Bloggeren Fjordman går ut mot Per Fugelli etter kronikk-kritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Anders Behring Breivik bygget sin paranoia med råstoff fra Fjordman og Hege Storhaug, den gang sett på som aparte ekstremister», skrev professor i sosialmedisin Per Fugelli i en kronikk i Dagbladet mandag.

Han ropte også varsko om det han mener er et økende farebilde «av muslimene som gruppe», og mente personer som Fjordman og Hege Storhaug hadde en del av skylda.

Tirsdag svarte Storhaug Fugelli. Hun kalte ham «Norges Neville Chamberlain, en intelligent, flott mann som ikke skjønte hva som stod på døra og på før det var for seint».

Chamberlain var Storbritannias statsminister fram til 1940. En av oppfatning av hans regjeringsperiode, som endte samme år som Tyskland invaderte Norge, var at han sto passivt og så på Adolf Hitlers militære ekspansjon.

Mener Storhaug var for snill

I dag svarer også Fjordman på Fugelli-kronikken. Fjordman, som er Peder Are Nøstvold Jensens pseudonym, mener Storhaug er for snill i sin kritikk av Fugelli og sammenligning med Chamberlain.

- Det var Chamberlains regjering som til slutt erklærte krig mot nazistene, før Winston Churchill ble Storbritannias statsminister, skriver Fjordman i en e-post til Dagbladet, før han legger til:

«NORGES NEVILLE CHAMBERLAIN»: Hege Storhaug kalte Per Fugelli for «Norges Neville Chamberlain» på bakgrunn av kronikken hans. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
«NORGES NEVILLE CHAMBERLAIN»: Hege Storhaug kalte Per Fugelli for «Norges Neville Chamberlain» på bakgrunn av kronikken hans. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Fugelli ville trolig ha advart mot nazifobi 10. april 1940, etter at Nazi-Tyskland hadde invadert Norge og Danmark.

Fjordman kaller det også for «ubegripelig at noen fremdeles advarer mot oppdiktet 'islamofobi'», og mener at «man må være blind for å ikke se den islamske trusselen».

- Militante muslimer myrder nå regelmessig europeere på strender, i kafeer, på flyplasser og i kirker, skriver Fjordman.

Han kaller Fugelli for «et kunnskapsløst og historieløst fjols».

- Islamsk jihad har vært en trussel mot verden i 1400 år. Arabere invaderte Spania og beleiret Konstantinopel allerede på 600-tallet. Var dette på grunn av meg, Hege Storhaug, Sylvi Listhaug eller Carl I. Hagen, spør Fjordman retorisk.

«Nam, nam»

Per Fugelli tar tilsynelatende kritikken fra Fjordman med stor ro. På spørsmål om hva Fugelli tenker om karakteristikken Fjordman bruker om han, svarer Fugelli ganske enkelt:

- Nam, nam, og legger til:

- Et hvert skjellsord fra Fjordman tar jeg med meg til den øde øya jeg skal reise til i dag og koser meg med som om det skulle vært en medalje.

Norge må bli flinkere til å ta vare på og bry seg om sin muslimske befolkning, særlig «når terroren skaper frykt og fordom i folkesjelen», var et av hovedbudskapene i Fugellis kronikk.

Fugelli skrev at «å bry oss om hvordan muslimene i Norge har det» er et bindeledd som kan holde «den norske flokken» samlet. Han kalte det en vaksine mot «frykt, terror og rasisme».

- Skummel forsømmelse

INTET NYTT: Mazyar Keshvari, innvandringspolitisk talsmann i Frp, mener Fugelli kom med surt, gammelt oppgulp og tar kritikken fra samfunnsdebattanten med stor ro. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
INTET NYTT: Mazyar Keshvari, innvandringspolitisk talsmann i Frp, mener Fugelli kom med surt, gammelt oppgulp og tar kritikken fra samfunnsdebattanten med stor ro. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Han skrev at Fjordman og Hege Storhaug, men også Frp, har vært med på å øke fiendebildet mot muslimer i Norge, og trakk linjer tilbake til 22. juli.

- Det er en skummel forsømmelse at vi helt fra 2011 og til i dag på en måte har underslått at hovedmålet til Anders Behring Breivik var å eliminere muslimer fra Norge og Europa. Det målet, den besettelsen, landet ikke som en psykiatrisk bakterie i hodet hans. Den vokste fram da han bit for bit bygget puslespillet som sier at «islam er ødeleggende for verden», sa Fugelli til Dagbladet.

Han var rask med å presisere at Breviks ideologi og virkelighetsforståelse er i en ekstrem ytterform, men at holdningene som dannet grunnlaget for hans farlige tankegods fremdeles lever i beste velgående, og at de til en viss grad ble «pushet» av for eksempel Frp.

- Dette er på en eller annen måte blitt «normalisert», mer «alminneliggjort», sier Fugelli, og det var nettopp det han advarte mot i kronikken.

- Surt oppgulp

Mazyar Keshvari, innvandringspolitisk talsmann i Frp, kalte Fugellis slutninger for søkte.

- Det er intet nytt under sola fra Per Fugelli. Det er det samme gamle, kjedelige, tilbakeviste, sure oppgulpet som han har bygd sin karriere og eksistens i det offentlige rom på, sa Keshvari.

- Når noe ondt eller slemt i verden skjer, skyldes det Frp, mener Fugelli Dette har gått ut på dato, la Keshvari til, som tar kritikken fra samfunnsdebattanten med et skuldertrekk.

DETTE LIKTE IKKE FUGELLI: Aksel Fugelli har skrevet en biografi om sin far Per Fugelli, men det er én stygg feil i boka mener faren. Video: Torstein Nodland Vis mer