Frp har sagt ja til skisse - Venstre er uenig

Frp's landsstyre har godtatt en skisse til løsning på bompengeforhandlingene mellom regjeringspartiene, men Venstre skal være uenig i det Frp har fått presentert.

FERDIG med forhandlingene: Finansminister og Frp-leder Siv Jensen oppdaterer Dagbladet etter pressekonferansen. Video: Henning Lillegård. Vis mer

I juni satte Frps landsstyre ned en liste med seks krav til Frp-gjennomslag om bompenger.

I dag har Frps landsstyre fått presentert det partileder Siv Jensen beskriver som en «skisse» fra forhandlingene mellom de fire regjeringspartiene.

Frps landsstyre har sluttet seg til avtaleutkastet de fikk presentert søndag.

Det bekreftet partileder Siv Jensen på en pressekonferanse søndag ettermiddag.

- Det ble tilslutning til avtalen som er forhandlet fram mellom de fire partiene knyttet til bompenger. Avtalen som nå ligger på bordet, mener vi at vil bidra til en reduksjon i bompengene både i distriktene og i byene, samtidig som statens bidrag til kollektivsatsing øker, sier partileder Siv Jensen.

- Frp har som dere vet lenge ment at bompengebelastningen for folk er blitt for høy, og med avtalen som ligger på bordet nå mener vi at vi går et skritt i riktig retning, selv om vi helst skulle gått enda lenger, sier Jensen.

Vil ikke si detaljer

Hun vil ikke røpe detaljer om det Frps landsstyre har fått presentert i dag, men sier et nesten enstemmig landsmøte som stilte seg bak det.

Frp-nestleder Terje Søviknes sier avtalen vil føre til reduserte bompenger i landets fire største byer og en større satsing på kollektivtrafikk.

Samtidig vil det Frp-landsstyret fikk presentert i dag, føre til flere bompengefrie sideveier og redusert bompengebelastning også i distriktene, hevder Søviknes.

Partiledelsen sier det nå er opp til de andre partiene å godta det som ligger på bordet - og at det ikke er aktuelt for Frp å gå i nye forhandlinger.

Uklart

Det er uklart hva som nå skjer videre med det som oppfattes som et ultimatum fra Frps side.

Regjeringspartner Venstre skal nemlig være uenig.

Rett før pressekonferansen søndag ettermiddag, meldte Tv2 om at Trine Skei Grande skal ha informert de andre partilederne om at hun ikke kan gå god for det som ligger i skissen.

NRK skrev søndag ettermiddag at finanspolitisk talsperson Abid Raja bekrefter overfor dem at Venstre ikke støtter avtalen, men det benekter Raja å ha gjort overfor Dagbladet.

Sparker ballen til Erna

Frp-leder Siv Jensen bekrefter imidlertid at Venstre virker å være uenig i innholdet - og sparker ballen videre til statsminister Erna Solberg (H).

- Jeg er klar over at Venstre ikke synes å være enig i innholdet. Vi har ikke oppfattet at det er endelig tatt stilling til det, men hvis det er sånn at ett eller flere partier ikke kan stille seg bak dette, er det i så fall noe statsministeren må ta stilling til, sier Jensen under pressekonferansen.

Hun utdyper i et intervju med Dagbladet etterpå:

- Jeg synes det er leit hvis det er den endelige tilbakemeldingen fra Venstre, men nå har vi gjort vår del av forankringen, så får partilederne sette seg ned og gi tilbakemeldingene til hverandre. Nå mener jeg meg altså ferdig med forhandlingene, så får vi håndtere konsekvensene av det.

Erna: Jobber videre

Statsminister Erna Solberg (H) sier til VG at alle de fire partiene nå behandler bompengeskissen, og at hun har fullmakt fra Høyre til å godta skissen hvis de andre partiene gjør det.

- Nå har partiene hatt en prat og nå må vi diskutere hva som er årsaken til de forskjellige standpunktene, sier Erna Solberg til TV 2.

- Vi synes vi la en god skisse på bordet som var god og balansert for både kollektivtrafikken og for å redusere bompenger. Vi får jobbe med disse sakene fremover, sier statsministeren til TV 2.

Overfor TV 2 vil hun ikke spekulere i hva som skjer dersom partiene ikke blir enige.

Før møtet, som startet klokka 13 søndag, ble det klart at skissen hun presenterer ikke er godkjent eller akseptert av alle de tre andre regjeringspartiene.

De fire partilederne i regjering skal imidlertid ha vært kjent med innholdet i det Siv Jensen la fram.

- Jeg kommenterer ikke interne diskusjoner, sier Jensen på spørsmål om Trine Skei Grande har gitt sin tilslutning i forhandlingene mellom de fire partilederne i regjeringen.

Saken oppdateres