SNAKKER UT: Gani Zumberi (54) leder Malerservice AS, som Skatt Øst helt siden 2007 har forsøkt å knytte til omfattende momsbedrageri og skatteunndragelser - uten å vinne fram. Nå står Zumberi midt i to nye rettsoppgjør. Bak: advokat Johannes Andersen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
SNAKKER UT: Gani Zumberi (54) leder Malerservice AS, som Skatt Øst helt siden 2007 har forsøkt å knytte til omfattende momsbedrageri og skatteunndragelser - uten å vinne fram. Nå står Zumberi midt i to nye rettsoppgjør. Bak: advokat Johannes Andersen. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Gani (54) er enten en av de største kjeltringene i norsk byggebransje - eller utsatt for en sju år lang heksejakt

- Skatt Øst trodde de kunne ta oss. Men vi har alltid vunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Jeg husker den dagen, sier Gani Zumberi til Dagbladet.

- Det var i oktober 2007 - vi var på topp. Vi hadde mange oppdrag, mange ansatte, mange «UE'er» [underentreprenører - et sentralt ord her]. Vi var overalt, vi. Jeg var hos fysioterapeuten da jeg ble oppringt.

Det var razzia i selskapets lokale. Skatt Øst hadde med NRK på slep. Bevæpnet politi inntok kontorene.

- Jeg var vant til å se bevæpnet politi i Kosovo. Men ikke her i Norge. Jeg skjønte ingenting.

Begynnelsen Zumberi står mellom advokatkontorer og restauranter på Tjuvholmen - Oslos nye luksusbydel. Der den heleri- og bedrageritiltalte gründeren selv har stått for en rekke av malerarbeidene.

- Den blokka gjorde vi, sier han og peker mot et rødt kontorbygg.

- Og der, tvers overfor The Thief, gjorde vi toppleiligheten. Opprinnelig besto den etasjen av to leiligheter, men kjøperen dunket ned veggen imellom dem og kjøpte begge to. Han betalte veldig mange millioner. Og vi måtte gjøre all jobben om igjen.

Nå er det 22 år siden Gani Zumberi og hans to brødre startet Malerservice Norge AS. På 1990- og 2000-tallet vokste selskapet seg raskt stort, med opptil 60 ansatte og en rekke underselskaper - «UE'er». I dag er selskapet tomt.

- Enkelte av de første UE'ene var drevet av tidligere ansatte som selv startet egne firmaer. Etter hvert fikk vi et godt rykte, og ble kontaktet også av andre UE'er. Revisor godkjente alt. Og det entreprenøren krevde av meg, det krevde jeg av UE'ene.

Troféjakt Skatt Øst mente i 2007 at Zumberi-brødrene hadde unndratt flere titalls millioner i skatt og moms - men kom ingen vei hos politiet. Likevel er pengestrømmene fra den gang sentrale i to nye saker mot Zumberi. Han står nå midt oppi både en straffesak og en sivil skattesak i Oslo tingrett.

- Skatt Øst har hittil ikke lykkes med noe av det de har prøvd på. De trodde de kunne ta firmaene, konene og jobbene våre fra oss. Men vi har vunnet. For oss virker det som om de var på jakt etter et trofé, sier han.

Zumberi forklarer at selskapet vokste fort - og at de fikk problemer med likviditeten allerede i 2005 etter hvert som administrasjonskostnadene vokste. Etter en samtale med revisor bestemte han seg i 2011 for å drive helt uten ansatte, og sette ut alle de fysiske oppdragene til UE'ene.

Men fullt så enkelt er det ikke. Minst 14 av UE'ene som Malerservice hyret inn er blitt avslørt med ureint murpuss i posen - ommer eller tiltaler for bedrageri, heleri eller svart arbeid, opprettelse med falsk ID eller annen kriminalitet.

- Visste ikke Til alle disse selskapene har Malerservice overført penger - alt fra 45 000 til nesten 15,9 millioner. Totalt er skattekravet mot Malerservice på rundt 115 millioner - så kommer rentene på toppen av dette.

- Disse summene kan være riktige. Men dette er penger for tjenester som er levert, for ting som er produsert. Ta hvilken som helst UE, se på hvilken som helst faktura fra et UE og til oss. Alt som står på disse fakturaene er oppdrag som faktisk er utført, insisterer Zumberi.

- Jeg har ikke visst hva de drev med. De har produsert for meg, de har vært reelle leverandører. De har stilt med folk og de har levert tjenester. De har sendt faktura i henhold til bokføringsloven, som vi har betalt over bank. Men jeg har ikke visst hva de brukte pengene til, eller om disse UE'ene valgte å betale skatt og moms slik de skulle - og slik jeg gjorde. Det har ikke jeg hatt mulighet til å sjekke. På denne tiden hadde heller ikke entreprenøren mulighet til å sjekke om jeg betalte skatt eller moms.

-Vi har dessuten brukt mange flere UE?er enn bare disse. Hvis målet var å tjene penger på skattesnyteri hadde vi vel brukt disse så mye som mulig. Sannheten er at de vi har brukt mest penger på er selskaper ingen har stilt spørsmål ved, hevder han.

«Boblejakkemannen» Et av UE'ene til Malerservice var selskapet Aktiv Maler Service AS. Der jobbet den såkalte «boblejakkemannen». Høsten 2012 var en da 28 år gammel albansk maler en hyppig gjest i DnBs minibank på St. Hanshaugen i Oslo - så hyppig at banken slo alarm. Totalt tok han ut penger 176 ganger, fordelt på 29 besøk i minibanken. Bankkortene var utstedt i en rekke forskjellige navn.

«Boblejakkemannen» ble pågrepet på jobb i desember 2012, ifølge Aftenposten. Han ble i Borgarting lagmannsrett dømt til tre og et halvt års fengsel for heleri og hvitvasking av 6,4 millioner. Problemet til Gani Zumberi er at hans selskap, Malerservice AS, står for 90 prosent av pengestrømmen til Aktiv Maler Service, der boblejakkemannen jobbet.

- VISSTE IKKE: Gani Zumberi sier han ikke visste hva underselskapene hans drev med. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
- VISSTE IKKE: Gani Zumberi sier han ikke visste hva underselskapene hans drev med. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Det han har gjort er helt for jævlig, sier Zumberi.

- Det er totalt uakseptabelt.

Stiller spørsmål - Når det har gått ganske mye penger fra dere til Aktiv Maler Service, skjønner du da at dere blir trukket inn i det?

- Jeg skjønner det, og jeg merker det på kroppen. Men da boblejakkemannen ble tatt jobbet han for Aktiv i Gladengveien, hyret av Harald Askautrud. Aktiv jobbet også for Buer og for meg. Ingen av oss ante noen ting. Men jeg er kosovoalbaner, da er det lett å tenke at jeg er av samme ulla. Hvis jeg har gjort noe galt, har også Askautrud gjort noe galt, mener Zumberi.

Så peker han med en robust pekefinger på navnet på et annet UE som står på et av notatarkene våre.

- Og han her - han har jobbet for meg for omkring 100 000 kroner. For Askautrud har han jobbet for nesten to millioner. For Askautrud er han reell. Men for meg er han fiktiv. Da begynner jeg å lure.

Zvonko-nettverket De nye anklagene mot Malerservice dreier seg om det såkalte Zvonko-nettverket, som anklages for omfattende og organisert svart arbeid for store byggefirmaer i Norge.

KILDEN: Her malte Malerservice. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet
KILDEN: Her malte Malerservice. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet Vis mer

Personene som påstås å stå bak, nekter straffskyld.

- I 2012 ble Zvonko brukt av oss på en del småjobber, for til sammen 2,7 [millioner] pluss moms. Han gjorde alt han skulle, og var veldig pliktoppfyllende. På det tidspunktet hadde jeg ingen ansatte. Vi skaffet oppdrag og hyret inn UE'er for å utføre oppdragene. Jeg hadde ingen anelse om at han ikke betalte moms og skatt. Han har tydeligvis ikke gjort det han skal.

Relatert til Zvonko dukker også «Igor Santos» opp. Skattemyndighetene vet ikke hvem han er - og mener han er en konstruert person for å lure unna penger.

- Han var her, sier Zumberi skråsikkert.

- Han var her og han jobbet her. Om han brukte det ekte navnet sitt vet jeg ikke. Men han presenterte seg som Igor Santos og hadde byggekort.  Han var sammen med Zvonko. De kom sammen og spurte om jobb, og gjorde småjobber for oss.

Forbannet Zumberi sier han har konfrontert flere underleverandører med hvorfor de har bedrevet kriminalitet.

- De svarte at de gjorde så godt de kunne — men at de ikke klarte å betale all momsen i tide. Hadde jeg hatt den minste anelse om at UE'ene drev på denne måten ville de aldri fått et eneste oppdrag. På skatte- og momsattestene sto det at de ikke skyldte ei krone.

- Er du forbannet på dem?

- Meget. Meget. Jeg er veldig forbannet på dem. Og jeg er veldig forbannet på skattemyndighetene som behandler meg, firmaet mitt og familien min på denne måten, og ikke er det minste interessert i min historie. De har ikke stilt meg et eneste spørsmål, ikke villet høre en eneste setning av hva jeg hadde å si. Da vi kom til Norge hadde jeg en ryggsekk og 7000 tyske mark i gjeld. Malerservice er alt vi har. Dette firmaet er ikke stiftet for å lure folk, men for å forsørge familien. Revisoren har bedt meg om å legge ned firmaet og starte et nytt. Da svarte jeg: «Når kona di ligger for døden - det er ikke da du ser etter ny dame».

Skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt Øst opplyser at de avventer dom i saken mot Zumberi, og ikke vil gi kommentarer nå.

AHUS: Her malte Malerservice. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
AHUS: Her malte Malerservice. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
KJEMPER: Gani Zumberi står mellom advokatkontorer og restauranter på Tjuvholmen - Oslos nye luksusbydel. Der den heleri- og bedrageritiltalte gründeren selv har stått for en rekke av malerarbeidene.  Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
KJEMPER: Gani Zumberi står mellom advokatkontorer og restauranter på Tjuvholmen - Oslos nye luksusbydel. Der den heleri- og bedrageritiltalte gründeren selv har stått for en rekke av malerarbeidene. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer