Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han er kastet i døden fordi han er homofil. Hun steines til døde for utroskap

Ny rystende IS-propaganda.

STEINES TIL DØDE: Trolig ble kvinnen pisket før hun steines, etter konservativ sharia-praksis. Hun skal ha vært utro mot ektemannen - men det er høyst usikkert hva slags bevisførsel som ble lagt til grunn. Foto: IS på Twitter
STEINES TIL DØDE: Trolig ble kvinnen pisket før hun steines, etter konservativ sharia-praksis. Hun skal ha vært utro mot ektemannen - men det er høyst usikkert hva slags bevisførsel som ble lagt til grunn. Foto: IS på Twitter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bildene viser handlinger helt i ytterkanten av menneskelig grusomhet:

Foran et folkehav dytter maskerte IS-soldater to menn utfor taket på en høy bygning. De to mennene faller i den sikre død.

Årsaken?

Homofili og utroskap De var homofile - et brudd på sharialovgivningen som er innført i IS-kontrollerte områder i Syria og Irak.

Den samme lovgivningen ble også brutt av en kvinne som det hevdes var utro mot ektemannen sin. Hun ble drept ved steining.

Bildene og videoene der ugjerningene vises er velkomponert rent fotografisk og i høy kvalitet, og ble spredt på Twitter av IS-vennlige kontoer, og er nok et eksempel på det unike PR-regimet IS har etablert. I fjor høst fortalte Cecilie Hellestveit og Bernt Hagtvedt Dagbladet om IS' groteske og unike kombinasjon av forhistorisk brutalitet og moderne teknologi.

Henrettelsene skal ha vært utført i Mosul, Iraks nest største by - som har vært under IS' kontroll siden i fjor sommer.

Sharia Daily Beast har hentet fram et sitat fra den anerkjente terrorforskeren Charles Listers nylig publiserte rapport om IS.

Der går det fram at en konservativ og streng form for sharia-lovgivning er sentral i IS' styringsform. Dette inkluderer hudud - brutale straffemetoder som inkluderer steining og amputasjoner.

IS har videre forbudt ikke-religiøse klesplagg, gambling, å høre på ikke-religiøs musikk, og løs omgang mellom kjønnene.

Rapporten til Lister kan leses i sin helhet her (pdf).

Urovekkende I et innlegg i Daily Mail skriver kriminologiprofessor Carolyn Hoyle ved Universitetet i Oxford at bruken av dødsstraff er nedadgående på verdensbasis - men at den muslimske verden er et urovekkende unntak. De IS-kontrollerte krigsområdene er et spesielt tilfelle, men i et land som Saudi-Arabia benyttes mange av de samme metodene som hos terrorgruppa.

Dette er imidlertid ikke religionens egen feil, mener Hoyle, som peker på at dødsstraff - med svært brutale virkemidler - benyttes langt videre enn strengt nødvendig etter Koranen.

SIKKER DØD: Den andre homofile mannen fotografert idet han faller ned mot folkemengden. Foto: IS på Twitter
SIKKER DØD: Den andre homofile mannen fotografert idet han faller ned mot folkemengden. Foto: IS på Twitter Vis mer

- I land som Saudi-Arabia er det fundamentalister ved roret, skriver Hoyle.

HOMOFIL: To maskerte menn holder opp en av de to homofile mennene før han kastet utfor huskanten. Foto: IS på Twitter.
HOMOFIL: To maskerte menn holder opp en av de to homofile mennene før han kastet utfor huskanten. Foto: IS på Twitter. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media