Her ligger en av verdens dyreste superyachter. Eieren er på rømmen

Hollywood-filmer, Leonardo DiCaprios kunstgaver og supermodellens diamanter er blitt symbolet på korrupsjonsskandalen i Malaysia. Yachten Equanimity er toppen av kransekaka.

I ARREST: Myndighetene i Malaysia og USA mener superyachten Equanimity tilhører forretningsmannen Low Taek Jho, som er på rømmen. Nå vil myndighetene auksjonere den fra Port Klang i Malaysia. Foto: REUTERS/Lai Seng Sin/NTB Scanpix
I ARREST: Myndighetene i Malaysia og USA mener superyachten Equanimity tilhører forretningsmannen Low Taek Jho, som er på rømmen. Nå vil myndighetene auksjonere den fra Port Klang i Malaysia. Foto: REUTERS/Lai Seng Sin/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den såkalte superyachten Equanimity kan bli verdens dyreste private båt noensinne solgt på en auksjon. Båten er ikke bare en attraksjon i seg selv - den er også en brikke i en malaysisk korrupsjonssak og finansskandale som har forgreininger til hele verden.

I årevis har Malaysias tidligere statsminister Najib Razak vært under etterforskning for å ha mottatt milliardbeløp til sin personlige konto fra det statlige utviklingsfondet 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Playboy-investor

Razak ble pågrepet i begynnelsen av juli i år, og han og hans familie anklages for å ha tappet 1MDB for svimlende 37 milliarder kroner og for å ha overført nærmere seks milliarder av dette beløpet til sin personlige bankkonto. Han var statsminister i landet fra 2009 til tidligere i år.

SKANDALE: TIdligere statsminister Najib Razak er siktet for flere ulovlige forhold etter korrupsjonsskandalen, som omfatter flere milliarder dollar. Foto: Photo MOHD RASFAN / AFP / NTB Scanpix
SKANDALE: TIdligere statsminister Najib Razak er siktet for flere ulovlige forhold etter korrupsjonsskandalen, som omfatter flere milliarder dollar. Foto: Photo MOHD RASFAN / AFP / NTB Scanpix Vis mer

I sommer ble han også siktet for tre tilfeller av hvitvasking av penger som skal ha kommet fra midlene han anklages for å ha underslått. I forrige uke erkjente han ikke straffskyld i henhold til siktelsen som da gikk på maktmisbruk og ulovlig utroskap.

Anklagene mot ham gjelder totalt overføringer av 80 millioner kroner til hans bankkontoer fra SRC International, som er en tidligere del av 1MDB. Midt i skandalen står den malaysiske playboy-investoren Jho Low (36).

Mysteriemann

Low er mannen som plutselig slo seg opp i New Yorks finans- og festelite mot slutten av 2000-tallet. Den unge London-utdannede millionærsønnen ble avbildet på fest med Paris Hilton i St. Tropez og som kjøpte leiligheten til Jay-Z og Beyoncé på Manhattan.

New York Post kalte ham en gang klubblivets «mysteriemann» i verdensmetropolen og er kjent som mannen som fløy en stor delegasjon klubbjenter fra New York til Malaysia og nærmest kastet rundt seg med penger. Men som New York Post også noterte seg: «Spekulasjonene om hvor han får pengene sine fra florerer».

PIRAT: Folk i hovedstaden Kuala Lumper demonstrerer mot rømlingen Jho Low. Han er anklaget for å ha deltatt i tømmingen av det statlige fondet 1MDB. Foto: Sadiq Asyraf / NTB Scanpix
PIRAT: Folk i hovedstaden Kuala Lumper demonstrerer mot rømlingen Jho Low. Han er anklaget for å ha deltatt i tømmingen av det statlige fondet 1MDB. Foto: Sadiq Asyraf / NTB Scanpix Vis mer

Nettopp der kommer Malaysias tidligere statsminister og korrupsjonsskandalen inn i bildet. Low har i mange år hatt tett tilknytning til tidligere statsminister Razaks stesønn Riza Aziz - som han studerte med på eliteskolen Harrow i London og investeringsfondet 1MDB, skriver Wall Street Journal.

Millionkunst og diamanter

Amerikanske og malaysiske myndigheter som etterforsker korrupsjonsskandalen, mener at Jho Low og de andre involverte har kjøpt opp giganteiendommer, unik millionkunst, diamanter, privatfly og andre luksusartikler med de stjålne pengene.

Dette skal ha vært muliggjort gjennom intrikate handler via postkasseselskapet eid av tidligere statsminister Razaks stesønn, Riza Aziz, og Low.

Men blant all den ekstreme luksusen, er det yachten Equanimity som nå er høyaktuell. På tirsdag ble fartøyet ledsaget av fire politibåter inn i havna i Port Klang like utenfor Kuala Lumpur. Der ligger den nå i malaysiske myndigheters arrest, samtidig som de jakter forretningsmannen Jho Low og pengene som ble stjålet fra utviklingsfondet.

- Bevis at båten er din, eller så selger vi den til høyeste pris, sier Malaysias statsminister Tun Mahathir Mohamad, som besøkte yachten i dag.

To milliarder

Equanimity ble bygget ved det nederlandske verftet Oceanco, og sto ferdig i 2014, angivelig til en pris på rundt to milliarder kroner. Siden har den blitt disponert av et stråselskap som antas å tilhøre Jho Low.

EKSLUSIV: Cayman Island-registrerte Equanimity i indonesisk farvann i april. Da den var ferdigstilt i 2014, var den verftet Oveancos største private yacht. Foto: AFP PHOTO / SONNY TUMBELAKA / NTB Scanpix
EKSLUSIV: Cayman Island-registrerte Equanimity i indonesisk farvann i april. Da den var ferdigstilt i 2014, var den verftet Oveancos største private yacht. Foto: AFP PHOTO / SONNY TUMBELAKA / NTB Scanpix Vis mer

Hvis malaysiske myndigheter får auksjonert den bort, er det stor sannsynlighet for at båten vil bli tidenes dyreste noensinne solgt på en auksjon, skriver den malaysiske avisa The Star.

Det London-baserte selskapet VesselsValue verdsetter skipet til 175 millioner dollar (omkring 1,5 milliarder kroner). Den 72 meter lange Lürssen Apoise har den forrige rekorden fra 2010, da den ble solgt for snaut 300 millioner kroner.

Spaanlegg og helikopterdekk

Og om du skulle velge å kjøpe en båt som amerikanske og malaysiske myndigheter mener er kjøpt via penger svindlet fra et statlig fond, er det ikke lite du får for pengene.

Den 91 meter lange yachten har et 20 meter stort basseng på dekk, kino, heis og en egen «beach club». Båten huser også et eget spa-anlegg med sauna, tyrkisk badstu og en skjønnhetssalong, samt flere boblebad. Den har naturligvis også landingsplass for helikopter.

Den private yachten har ni lugarer med kapasitet på til sammen 18 gjester. Båten har også plass til et mannskap på 28 personer, skriver nettstedet Yachtharbour. Bare å holde båten ved like, koster omkring fire millioner kroner i uka.

- Den er veldig luksuriøs. Jeg har vært på yachter før, men ikke noe som dette. Alt er fantastisk og kjøpt med stjålne penger av skurker. Vi skal ta skurkene, sier statsminister Mohamad etter dagens besøk.

BOARDET: Yachten ble boardet av indonesisk politi i februar, får båten ble tilbakeført til eierne. Nå er den i arrest igjen. Foto: AFP PHOTO / Rully Prasetyo / NTB Scanpix
BOARDET: Yachten ble boardet av indonesisk politi i februar, får båten ble tilbakeført til eierne. Nå er den i arrest igjen. Foto: AFP PHOTO / Rully Prasetyo / NTB Scanpix Vis mer

- Arabere eller Bill Gates

Han hadde blant annet med seg landets finansminister, forsvarsminister og flere militærsjefer på inspeksjonen i dag, skriver New Straits Times.

Han sier de ønsker å selge yachten så fort som mulig på grunn av de høye vedlikeholdskostnadene. De har sperret av båten for offentligheten, og heller ikke pressen som har ventet i havna har kommet om bord.

- På yachter går ikke folk med sko engang. Om vi tillater at hundrevis av mennesker skal få komme om bord, kan vi skade yachten. Det vil gi et dårlig inntrykk. Folk vil ikke kjøpe noe sånt, sier han til The Star.

Han har selv en tanke om hvem som kan kjøpe skipet.

- Vi har noen ideer om hvem som kan være interessert, men de må være ekstremt rike. Kanskje arabere eller Bill Gates legger inn et bud, sier statsministeren ifølge The Star.

Nekter 1MDB-kopling

Yachten ble først beslaglagt i Bali i februar etter en henvendelse fra amerikanske myndigheter. En indonesisk rett erklærte imidlertid beslaget som ulovlig i april, og båten var igjen i eiernes hender. I juli ble yachten bordet av væpnet indonesisk politi, før den ble fraktet til Malaysia.

Cayman-selskapet Equanimity står oppført som eiere av yachten og raser over malaysiske myndigheters arrest.

- Den juridiske eieren av Equanimity er Equanimity Ltd., og det er ingen koplinger mellom yachten Equanimity og 1MDB, heter det i en uttalelse fra selskapet.

WALL STREET: «The Wolf of Wall Street» er en amerikansk biografisk krim og dramakomedie fra 2013. Filmmanuskriptet er skrevet av Terence Winter, og den er regissert av Martin Scorsese. Den baserer seg på et memoir av Jordan Belfort. Video: Paramount Vis mer

De mener også at beslaget er mot det amerikanske justisdepartementets ønsker.

Milliongaver til DiCaprio

Amerikanske myndigheter mener også de underslåtte midlene har blitt brukt til å finansiere Hollywood-storfilmer som «Dum og Dummere 2», «Daddy's Home» og «Wolf of Wall Street». Firmaet Red Granite Pictures, som er eid av tidligere statsminister Razaks stesønn, finansierte den sistnevnte storfilmen på egen hånd, men var en av flere investorer på de to andre filmene, ifølge Los Angeles Times.

De underslåtte pengene fra investeringsfondet skal ifølge amerikanske justismyndigheter ha blitt brukt på blant annet privatfly og hinsides luksusgaver.

GAVET: I tillegg til at Leonardo DiCaprio mottok en rekke gaver, finansierte også selskapet til den tidligere statsministerens stesønn Red Granite storfilmen «The Wolf of Wall Street» på egen hånd. Foto: REUTERS/Lucas Jackson / NTB Scanpix
GAVET: I tillegg til at Leonardo DiCaprio mottok en rekke gaver, finansierte også selskapet til den tidligere statsministerens stesønn Red Granite storfilmen «The Wolf of Wall Street» på egen hånd. Foto: REUTERS/Lucas Jackson / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge et søksmål fra amerikanske justismyndigheter i fjor, forsøkte de da å ta beslag i malerier av van Gogh, Monet og Picasso, samt diamanter og smykker til gigantverdier..

Blant mottakerne av disse gavene var Hollywood-stjerne og playboy Leonardo DiCaprio (43), som blant annet fikk et Picasso-maleri og Marlon Brandos originale Oscar-statutt i gave av selskapet Red Granite Pictures. Gavene hadde en verdi på over hundre millioner kroner.

Supermodellens diamanter

DIAMANTER: Miranda Kerr skal ha fått diamanter til titalls millioner kroner. Amerikanske myndigheter mistenker at diamantene ble kjøpt med de stjålne pengene. Foto: Chris Pizzello/Invision/AP/NTB Scanpix
DIAMANTER: Miranda Kerr skal ha fått diamanter til titalls millioner kroner. Amerikanske myndigheter mistenker at diamantene ble kjøpt med de stjålne pengene. Foto: Chris Pizzello/Invision/AP/NTB Scanpix Vis mer

Også Victoria's Secret-modell Miranda Kerr (35), som i en periode skal ha hatt et forhold med Jho Low, var under myndighetenes lupe. Ifølge søksmålet mottok Kerr diamantsmykker til en verdi på til sammen 70 millioner kroner fra skandaleinvestoren, skriver Wall Street Journal.

Kerr, som var gift og har barn med Orlando Bloom (41), har seinere giftet seg med Snapchat-gründer og verdens yngste dollarmilliardær, Evan Spiegel (28).

Både DiCaprio og Kerr skal ha levert inn gjenstandene de fikk i gaver til amerikanske justismyndigheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer