VENDEPUNKT: For Michael Andreassen var det en hendelse på en ferietur i februar 2012 som ble vendepunktet. Da de kom hjem hadde noen ringt barnevernet. Det fikk han rusfri. Foto: Lars Eivind Bones
VENDEPUNKT: For Michael Andreassen var det en hendelse på en ferietur i februar 2012 som ble vendepunktet. Da de kom hjem hadde noen ringt barnevernet. Det fikk han rusfri. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Ferie og alkohol:

Michael trengte alkohol for å være normal. Men ville også være en bra pappa

Michael Andreassen følte seg verdiløs da alkoholproblemene tok overhånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg så det i mange situasjoner i livet at jeg ikke var, eller klarte å være, en bra pappa. Jeg ville veldig gjerne være en bra pappa, det sier tidligere alkoholiker Michael Andreassen (44).

Tobarnsfaren fra Drammen, som er programleder i P4, har vært rusfri siden mars 2012. Men før det hadde han et problematisk forhold til alkohol, som gikk ut over forholdet til barna.

Alkoholvettorganisasjonen AV-OG-TIL ønsker å sette fokus på situasjoner der alkohol utgjør en særlig risiko eller kan være til ulempe for andre. I den anledning inviterte de Andreassen til visning av en kampanjevideo på tirsdag.

Videoen offentliggjøres samme uke som flere skoler tar sommerferie og problematikken rundt alkohol på sydenferie er svært aktuelt.

Ipsos har gjort en undersøkelse blant norske barn og unge mellom 8 og 19 år. Den viser at nesten 3 av 10 norske barn og unge opplever at mamma eller pappa drikker mer alkohol på ferie enn det de gjør ellers.

Vendepunktet

For Andreassen var det en hendelse på en ferietur i februar 2012 som ble vendepunktet. Da de kom hjem hadde noen ringt barnevernet.

- I dag er jeg jo veldig glad for det, for det ble på en måte det som satte i gang prosessen som endte med at jeg klarte å slutte, forteller han.

- Det høres helt vilt ut egentlig, at man ikke klarer å stoppe for barnas skyld.

Barna hans er nå 13 og 22 år gamle. Dattera var 8 år da han ble rusfri og har hele tiden bodd sammen med han. Sønnen hadde han derimot ikke kontakt med fra han var 12 til han ble 16 år gammel.

- Datteren min har opplevd meg som en pappa som drakk, som var utrygg og uforutsigbar, og som kunne sovne på sofaen, sier han, og legger til:

- Vi har det veldig fint nå, men det har vært en prosess.

Da alkoholproblemene sto på for fullt, prøvde Andreassen å balansere tilstanden slik at han kunne være den personen han ønsket å være.

- Men der treffer du aldri. Det går dårlig det, hver eneste gang. Jeg trengte alkohol for å klare å være normal og vanlig tilslutt. For meg var det en kamp om å prøve og finne en balanse hvor jeg drakk nok til å være frisk, men ikke for mye til å ikke være en bra pappa, forteller han.

- Følte meg verdiløs

Ett år før han klarte å bli rusfri erkjente han at han hadde et problem, men var livredd for konsekvensene. Det så ut som at alle andre mestret alkohol, og han følte seg som et forferdelig menneske.

- Jeg følte meg verdiløs, fordi jeg klarte ikke å være en ordentlig pappa, sier Andreassen.

Han forteller at han innerst inne var godt klar over hva han dreiv med, og at han hata seg selv for det.

I ettertid har tobarnsfaren bearbeidet de tidligere år godt sammen med barna sine. Sønnen bor nå for seg selv, mens dattera bor sammen med han.

- Vi har brukt masse tid på å snakke sammen, og første halve året la vi oss hver kveld sammen og snakka i lag. Der var det rom for at hun kunne få konfrontere sine opplevelser og få anerkjenne følelser uten å bli motsagt, sier han.

RUSFRI: Michael Andreassen har vært rusfri siden 2012. I 2004/2005 var situasjonen en helt annen. Foto: Andreas Lekang
RUSFRI: Michael Andreassen har vært rusfri siden 2012. I 2004/2005 var situasjonen en helt annen. Foto: Andreas Lekang Vis mer

Alkoholen ga ro

Det er ikke før i etterkant at Andreassen har funnet ut når han begynte å få problemer med alkohol. Han har gått tilbake for å definere sitt forhold til det, og har konkludert med at han hadde drukket usunt og unormalt hele livet.

- Jeg kan nesten ikke si det, men jeg var full første gang da jeg var 12 år. I ettertid har jeg tenkt tilbake for kjenne på hvilken følelse det ga meg da. Det fylte opp en ro inni meg, jeg var svært urolig, forteller han.

Alt i alt tror han det handler om at han hadde annerledes forventninger til å gå på fylla enn det andre har. Etter hvert begynte drikkingen å få alvorlige konsekvenser.

- De fleste alkoholikere sier den siste tiden var verst, og det er en grunn til det. Man når det punktet som gjør at man velger å slutte å drikke, sier han.

Andreassen kollapsa på jobben, ble henta i ambulanse og ble kjørt rett til rusavdelingen på sykehuset.

- Da hadde jeg sluppet opp alt av forsvar og ble åpen og klar på at jeg er alkoholiker. Så var neste steg at noen kunne vise meg hvordan jeg skulle klare det.