Mystisk video fra dypet kan avsløre uoppdaget art

Er det en morkake, manet eller plastpose? Marinbiolog i Bergen kan ha svaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Videoen du kan se i vinduet over har skapt voldsomme diskusjoner på nettet den siste tida.

Den ble filmet på dypt vann av et oljeselskap og plutselig dukker en UFO opp. Nei, da mener vi ikke et romskip med marsboere, men et «Uidentifisert Flytende Objekt».

Debatten om hva det er som flyter rundt omkring på havbunnen har gitt mange forslag til løsninger, men få svar.

Noen hevder det er morkaka til en hval som flyter rundt, men blant annet mønsteret taler mot dette, ifølge Daily Mail.

Ukjent opphav Andre hevder igjen at det må være en manet-type, men selv de manetene vi vet lite om skal ikke ha organer og utvekster som denne skapningen har.

Enkelte festbremser prøver å stoppe diskusjonene ved å påstå at det er en plastpose eller en manipulert film.

Det er heller ikke godt å si nøyaktig hvor filmen er fra. Personen som har lastet den opp sier nemlig ingenting om det, annet enn at det skal være filmet på svært dypt vann.

- En manet, ikke morkake Chrstiane Todt, marinbiolog ved Universitet i Bergen, forsker på bløtdyr og etter å ha sett videoen tror hun at det er snakk om en helt ny art som aldri tidligere er blitt beskrevet - og kanskje heller aldri sett av noe menneske.

Todt tror ikke det er snakk om ei morkake, som har vært diskutert på nettet, siden det går tydelig fram på videoen at «dyret» er i stand til å bevege seg og agere som selvstendig mekanisme.

- Mest sannsynlig er det en manet som er i slekt med «deepstaria enigmatica», skriver Todt i en epost til Dagbladet.

 DYR ELLER POSE?:  Nett-diskusjonen raser om hva dette er for noe.
DYR ELLER POSE?: Nett-diskusjonen raser om hva dette er for noe. Vis mer

«Deepstaria enigmatica» ble første gang beskrevet i 1967 og lever på 1-2000 meters dyp. Dessverre har eksemplarene som har vært funnet vært i dårlig tilstand, derfor vet forskerne lite om hvordan dyret faktisk ser ut.

- Fascinerende video Men en «deepstaria enigmatica» skal ha lange munntentakler, det har ikke den nye krabaten som ble fanget på film.

- Det er mulig at de hvit-gule strukturene representerer korte eller kontraherte munntentakler som står rundt den røraktige munnen, skriver Todt videre.

Todt skriver at det er relativt vanlig at man ikke kan klassifisere dyr fra dyphavet, til det er det for dårlig utforsket av oss mennesker.

- Jeg vet ingenting om denne potensielt «nye arten», men det er uansett veldig fascinerende å se sånne videoopptak, skriver Christiane Todt.

ORGANER? De som mener det ikke er snakk om en manet, har påpekt at det ser ut som "dyret" har organer. Eller er dette en plastpose?
ORGANER? De som mener det ikke er snakk om en manet, har påpekt at det ser ut som "dyret" har organer. Eller er dette en plastpose? Vis mer