Nordmenn vil ikke at Breivik skal henrettes

Terrorsaken har ikke endret det norske folks holdning til dødsstraff.

VIL FÅ FENGSELSSTRAFF: Terroristen og massedrapsmannen Anders Behring Breivik risikerer ikke dødsstraff, og nordmenn flest er heller ikke tilhengere av dødsstraff. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix
VIL FÅ FENGSELSSTRAFF: Terroristen og massedrapsmannen Anders Behring Breivik risikerer ikke dødsstraff, og nordmenn flest er heller ikke tilhengere av dødsstraff. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 16 prosent oppgir at de er for dødsstraff i Norge, viser en fersk meningsmåling utført for Dagbladet (se faktaboks).

Andelen dødsstrafftilhengere ser ikke ut til å ha økt i etterkant av terrorangrepene 22. juli.

- Jeg hadde nok forventet at det ville forflytte seg noen prosent, men det ser det ikke ut til å ha gjort. Når en sånn sak som dette heller ikke gir utslag ligger dette ganske støtt i folket, sier Jan Arild Snoen til Dagbladet.

Den profilerte skribenten og debattanten er en av få som har gått ut offentlig og sagt at han er dødsstrafftilhenger.

Mange usikre 68 prosent svarer at de er mot, mens 16 prosent oppgir at de ikke vet. At sistnevnte gruppe er såpass stor bekymrer generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge litt.

- Andelen som oppgir at de ikke vet er høyere enn jeg hadde trodd. Det er en utfordring for oss og tilsier at vi har en jobb å gjøre med å overbevise dem om at dødsstraff ikke er riktig, sier Egenæs til Dagbladet.  

- Samtidig er det betryggende og gledelig at det er et så stort flertall mot såpass kort tid etter en grufull terrorhandling, sier Egenæs.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer