Norge snakker fortsatt med Taliban:

- Norge er naive

Utenriksdepartementet opplyser til Dagbladet at Norge nylig ga klar beskjed til Taliban i et møte. Frp-leder Sylvi Listhaug mener at Norge er naive som opprettholder kontakten.

- NORGE ER NAIVE: Frp-leder mener at Norge er naive som opprettholder kontakten med Taliban. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- NORGE ER NAIVE: Frp-leder mener at Norge er naive som opprettholder kontakten med Taliban. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Sammen med flere europeiske land fortsetter Norge å ha noe dialog med representanter for Taliban. Norge og representanter fra flere europeiske land møtte Taliban i Doha forrige helg (6. til 8. mai journ.anm.). Der ble det gitt tydelig beskjed om hva vi mener om innstrammingene av kvinners og jenters rettigheter i Afghanistan.

Det skriver statssekretær Henrik Thune (Ap) i en uttalelse til Dagbladet.

- Dette har også verdi for afghansk sivilsamfunn og afghanske kvinner, som trenger støtte og at det internasjonale samfunn snakker deres sak overfor Taliban. Sivilt samfunn har sagt at de ønsker dette fra oss, og at de er bekymret for å stå alene.

STATSSEKRETÆR: Henrik Thune (Ap) i Utenriksdepartementet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
STATSSEKRETÆR: Henrik Thune (Ap) i Utenriksdepartementet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Norge er naive

Uttalelsene kommer etter at utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) opplyste at det har vært noe kontakt mellom norske myndigheter og Taliban på embetsnivå etter at de besøkte Oslo i slutten av januar. Det gjorde hun da hun ble utfordret av Frp-leder Sylvi Listhaug i Stortinget onsdag i forrige uke.

Dagbladet spurte Listhaug om hva hun synes om at Norge og Taliban har opprettholdt kontakten etter norgesbesøket.

- Jeg synes at det viser at Norge er naive. Tvinnereim sier også at internasjonale organisasjoner har kontakt med Afghanistan og bistår med nødhjelp, så hvorfor i all verden skal vi prate med denne terrororganisasjonen da?

Listhaug viste til at Tvinnereim forklarte at all humanitær bistand etter at Taliban overtok makten i Afghanistan har gått gjennom internasjonale og humanitære organisasjoner. Tvinnereim sa også at FN og Verdensbanken har opplyst at det fortsatt finnes luker hvor humanitær bistand kan nå fram uten at det bidrar til å støtte Talibans regime.

FORSVARER: Utenriksminister Anniken Huitfeldt svarte på kritikken mot Taliban-samtalene. Video: Christian Fjermeros / dagbladet TV. Reporter: Stian Drake / Dagbladet Vis mer

Humanitær bistand

- Taliban undertrykker kvinner og hele samfunnet. Det er helt forferdelige forhold der borte. I stedet for å opprettholde denne dialogen, som egentlig bare legitimerer Taliban, må Norge kutte alle bånd til denne terrororganisasjonen som har kommet seg til makten gjennom statskupp, sa Listhaug.

Norske myndigheter brukte minst 6,5 millioner kroner på Talibans norgesbesøk i januar. Listhaug mener at det var feil å invitere dem.

- Vi advarte den gang også. Vi sa at det var naivt og at ting ikke ville bli bedre. Nå har det blitt helt grusomt, og dessverre var det nettopp det vi forutså at kom til å skje, sa Frp-lederen.

Taliban har innskrenket kvinners rettigheter siden de overtok makten i Afghanistan. Blant annet har ungdomsskolene vært stengt for jenter siden mars. I tillegg har det blitt innført burkapåbud, kvinner forbys å reise alene og kjøreskolelærere har fått beskjed om å ikke utstede førerkort til kvinner.

TALIBAN: Her på vei hjem fra norgesbesøket i januar. Foto: Javad Parsa / NTB
TALIBAN: Her på vei hjem fra norgesbesøket i januar. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

UD: Nødvendig dialog

Statssekretær Thune mener derimot at Norge må snakke med Taliban.

- Dialog er nødvendig for å fremme menneskerettigheter, kvinners deltakelse i samfunnslivet, og for å styrke humanitær og økonomisk innsats i Afghanistan til støtte for det afghanske folket, uttaler Thune og fortsetter:

- Vi kan også ha behov for kontakt slik at vi kan bistå norske borgere som fortsatt er i Afghanistan. Vi vurderer grunnlaget og budskapet i en slik dialog nøye.

Thune avslutter:

- For å hjelpe befolkningen i Afghanistan og forhindre en enda verre humanitær krise, må vi snakke med dem som faktisk styrer landet. All norsk bistand går gjennom FN, Verdensbanken og frivillige organisasjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer