Sakkyndig: - Voldtektsdømt TV-danser (36) har personlighetsforstyrrelse

Dømt på ny i ankesaken. Kan bli tiltalt for åtte nye voldtekter.

DØMT PÅ NY: Den 36-årige danseren ble dømt for flere voldtekter også i ankesaken. Foto: DAGBLADET
DØMT PÅ NY: Den 36-årige danseren ble dømt for flere voldtekter også i ankesaken. Foto: DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den 36-årige profilerte danseren som i tingretten ble dømt for tre voldtekter av mye yngre kvinner, er i ankesaken dømt for to av tilfellene, men frikjent for det ene. Han må imidlertid betale oppreisning også til den tredje kvinnen, fordi retten finner det overveiende sannsynlig at han også voldtok henne.

I tillegg er han blitt evaluert av en psykiatrisk sakkyndig, på eget initiativ. Den sakkyndige kommer til at han har en dyssosial personlighetsforstyrrelse, en lidelse med kjennetegn som likegyldighet overfor andres følelser, manglende evne til å se egne feil, samt lav terskel for aggresjon. Diagnosen er beslektet med psykopatibegrepet.

- Min klient mener lagmannsrettens dom er uriktig. Den kommer til å bli påanket, sier danserens forsvarer Djordje Borojevic til Dagbladet.

- Fornøyd Trine Rjukan representerer to av de fornærmede, blant dem kvinnen danseren nå er frikjent for å ha voldtatt.

- De er svært fornøyd med å bli tilkjent erstatning. Det som betyr mest for dem, er følelsen av å bli trodd, sier Rjukan til Dagbladet.

- Jeg fikk høre mye dritt om meg selv, og var veldig redd for ikke å bli trodd. Men jeg vet at det jeg sier er sant, og håper på det beste også denne gangen, sa den ene av Rjukans klienter - en 26-åring som danseren nå i to rettsinstanser er dømt for å ha voldtatt - til Dagbladet før ankesaken. Da hadde hun vitneutspørringen under tingrettssaken i friskt minne.

Den voldtektsdømte danseren, modellspeideren og eventarrangøren kan bl.a. skilte med opptredener på NRK Super og TV 2s «Norske talenter». I tingretten ble han dømt til fire års fengsel samt til å betale 150 000 kroner i erstatning til hvert av ofrene. I lagmannsretten avviste imidlertid juryen det ene tiltalepunktet, og aktor Guro Hansson Bull la derfor ned påstand om tre år og seks måneders fengsel. Påstanden ble tatt til følge av retten.

- Det er vanskelig å forutsi utfallet, det er juryen som avgjør. Ettersom juryens kjennelse ikke trenger å begrunnes, vet vi heller ikke hvorfor det gikk som det gikk. Det er lite tilfredsstillende, sier bistandsadvokat Rjukan.

Overrasket Hun forteller at ingen nye bevis ble lagt fram i ankesaken - med unntak av sakkyndigrapporten, som altså ble bestilt av den domfelte Oslo-mannen selv.

- Den kom litt overraskende, og er interessant lesning. Den bekrefter mye av bildet vi har fått av ham, og styrker de fornærmedes oppfatning. Man kan si rapporten passer som hånd i hanske, og at brikker faller på plass.

Rjukan har tidligere karakterisert den 36-årige danseren som slu og manipulerende.

BLE TRODD: Den ene av de fornærmede kvinnene (26) gruet seg til ankesaken, fortalte hun Dagbladet for en måned siden. - Jeg fikk høre mye dritt om meg selv, og var veldig redd for ikke å bli trodd, sa hun, med vitneutspørringen under tingrettssaken i friskt minne. Både ting- og lagmannsretten festet imidlertid lit til hennes forklaring. Foto: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET
BLE TRODD: Den ene av de fornærmede kvinnene (26) gruet seg til ankesaken, fortalte hun Dagbladet for en måned siden. - Jeg fikk høre mye dritt om meg selv, og var veldig redd for ikke å bli trodd, sa hun, med vitneutspørringen under tingrettssaken i friskt minne. Både ting- og lagmannsretten festet imidlertid lit til hennes forklaring. Foto: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET Vis mer

Selv om en tiltalt blir frikjent i en straffesak, kan han likevel dømmes til å betale erstatning etter et sivilt krav fra fornærmede. Årsaken er at beviskravet er mindre i sivile saker enn i straffesaker - og det er også hva som er skjedd her.

«Et flertall av de juridiske dommerne [...] er kommet til at det er klar sannsynlighetsovervekt for at [fornærmede] ble utsatt for voldtekt i 2008», skriver lagmannsretten, og tilkjenner den nå 26-årige kvinnen samme erstatning som de to andre fornærmede.

Ny siktelse Voldtekt har en strafferamme på ti års fengsel. At 36-åringens straff er langt lavere, skyldes i stor grad treg etterforskning; det tok fem år fra de første anmeldelsene til saken kom opp for tingretten, og lagmannsretten påpeker også dette i dommen.

Som nevnt har den dømte 36-åringen varslet at dommen fra lagmannsretten vil bli anket. Går saken til Høyesterett, blir det imidlertid bare straffeutmålingen som behandles på ny.

Men sjansen er overhengende for at danseren blir sittende lenge i fengsel. Før jul ble det nemlig kjent at ytterligere åtte kvinner har anmeldt ham for voldtekt.

- Vi ser svært alvorlig på saken, opplyste etterforskningsleder Andreas Strand ved Oslo politidistrikt til Dagbladet den gang.

Politiet valgte å sikte og varetektsfengsle 36-åringen i sommer. I forrige uke ble fengslingen forlenget for fire nye uker, i påvente av at statsadvokaten bestemmer seg for hvorvidt tiltale skal reises også for de åtte nye tilfellene. Hvis så skjer, vil en ny tingrettssak trolig komme opp til våren.

KREVDE ERSTATNING: Trine Rjukan er bistandsadvokat for to av de fornærmede kvinnene, og krevde 150 000 kroner i erstatning på vegne av begge. Påstanden ble tatt til følge av lagmannsretten. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
KREVDE ERSTATNING: Trine Rjukan er bistandsadvokat for to av de fornærmede kvinnene, og krevde 150 000 kroner i erstatning på vegne av begge. Påstanden ble tatt til følge av lagmannsretten. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer